Linkuri accesibilitate

Reforma sistemului de asigurări medicale


Barack Obama vorbind despre necesitatea reformării sistemului de sănătate
Barack Obama vorbind despre necesitatea reformării sistemului de sănătate

Camera Reprezentanţilor aprobă proiectul de lege prin care cetăţenii americani vor fi obligaţi să aibă asigurare medicală

O importantă victorie, pe plan intern, pentru presedintele Statelor Unite, Barack Obama: Camera Reprezentantilor a aprobat, cu un vot strins, un plan de reformare a sistemului de ingrijire a sanatatii. Cum a decurs votul si care sint implicatiile? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela:

Votul a fost 220 – pentru si 215 – impotriva, in conditiile in care republicanii s-au opus aproape in unanimitate. Acum urmeaza ca si Senatul sa dezbata proiectul si sa voteze. In interventia sa in fata presei de dupa vot, presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi a spus ca legea ar asigura ca 96% dintre americani vor beneficia de asigurari medicale, indiferent de venit si de starea sanatatii.

In finalul dezbaterii, conservatori din ambele partide s-au unit pentru a limita cazurile de avort acoperite de sistemul de asigurari. Faptul ca ei au avut cistig de cauza a usurat, intr-un fel, misiunea liderilor democrati din Camera, care astfel si-au asigurat voturile unora dintre conservatori.

Daca aceasta lege va fi adoptata si de Senat, ea obliga cetatenii americani sa aiba asigurare medicala, oferind subventii federale celor care nu-si pot permite. Marile firme isi vor asigura salariatii, urmind ca atit cetatenii cit si companiile sa poate fi amendati daca nu respecta reglementarile guvernamentale. Practica firmelor de asigurare de a nu oferi servicii persoanelor care sufera de anumite afectiuni serioase va fi interzisa.

Companiile de asigurari nu vor mai putea sa impuna o rata lunara mai ridicata in functie de starea sanatatii solicitantului. In celalalt for legislativ, presedintele – democratul Harry Reid – a luat act de decizia colegilor de Congres, spunind ca ea reflecta nevoia acuta de reformare a sistemului. 219 democrati au votat in Camera pentru proiect, lor alaturindu-se Joseph Cao, un republican ales de curind intr-o circumscrptie dominata ani de-a rindul de democrati, in New Orleans.

Impotriva proiectului s-au pronuntat 176 de republicani si 39 democrati. Republicanii au incercat pina in ultimul moment sa blocheze proiectul cu amendamente, dar in cele din urma nu au reusit. Deputata Candice Miller, republicana de Michigan, a avertizat ca legea mascheaza de fapt preluarea sistemului de catre stat, o eventalitate care nemultumeste profund electoratul conservator. Exista o prevedere in proiect care include si statul ca ofertant de servicii pe piata asigurarilor medicale, dar estimarile expertilor arata ca acea optiune ar putea fi mai scumpa decit cea particulara.
XS
SM
MD
LG