Linkuri accesibilitate

Starea de spirit a stîngii comuniste


Sergiu Nazaria, Igor Clipii, Valentin Krilov
Sergiu Nazaria, Igor Clipii, Valentin Krilov

O masă rotundă în emisiunea "Punct şi de la capăt" - Invitaţii lui Vasile Botnaru sunt Sergiu Nazaria, Valentin Krilov şi Igor Clipii

Doamnelor si Domnilor, bine v-am găsit. La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul si prezentatorul emisiunii duminicale PUNCT si de la CAPAT.

Sergiu Nazaria
Pentru ca mai sint doua zile pina la incercarea numarul unu de a evita noile alegeri anticipate, alias alegerea unui sef de stat de catre parlamentari trecind peste frustrarile si indigestiile cronice, astazi ne preocupa starea de spirit in vestiarele echipei care are mingea in teren. Adica a stingii comuniste, daca sinteti de acord cu alaturarea termenilor. Si nu cea prefacuta, afisata bataios de dragul camerelor de luat vederi, pe care activistii o imbraca ca pe o haina mai ponisita cind merg in teritoriu. Ci starea de spirit reala, care ii va determina pe deputatii comunisti dar mai ales pe parlamentarii din cimpul de gravitatie a PCRM-ului sa ii dea lui Marian Lupu bila alba sau bila neagra.

Igor Clipii
I-am rugat pe invitatii mei de astazi sa mediteze despre sansele stingii politice de a iesi din aceasta incercare mai consolidata, mai coerenta, mai reasezata pe temeliile pe care le pretinde, sau dimpotriva mai hrentuita, mai fariseica si mai indepartata de oamenii care pun sperante in ea. Or trebuie sa recunoastem, oameni din acestia mai sint multi si diversi, atentie la cel mai recent sondaj de opinie, cum sint diverse motivele care ii determina sa ramina fani ai secerei si ciocanului.


Valentin Krilov
Asadar, astazi i-am invitat in studioul Europei libere pe istoricul Sergiu Nazaria, cunoscut pentru articole critice la adresa liderilor comunisti, dar care este un suporter inveterat al ideologiei promovate de aceasta formatiune, pe ex-deputatul socialist Valentin Krilov si pe ex-deputatul social-liberal Igor Clipii. Si discutam, cum va spuneam despre sansele stingii de la noi de a stringe rindurile ori dimpotriva de a scapa haturile, urmare a apropiatului scrutin prezidential.


Vasile Botnaru
: Segiu Nazaria a scris recent un articol in care pe un ton destul de categoric, as zice, dar publicistic, a sugerat comunistilor sa renunte la pozitia indaratnica si sa voteze un viitor presedinte. Domnule Nazaria, credeti ca mai este valabil acest indemn?

Sergiu Nazaria: Cred ca da. Reiesind din faptul ca alegerile anticipate vor aduce instabilitate politica si vor destabiliza situatia nu numai politica, dar si economica, probabil ca acesta este cel mai serios argument pentru a finisa procesul de alegere a conducerii de virf a republicii, inclusiv a presedintelui sau in primul rind a presedintelui republicii. Si acestea eu cred ca sint cele mai serioase argumente care ar trebui sa ii faca pe comunisti sa voteze pentru. Sa zicem o parte din fractiune sa voteze candidatura lui Marian Lupu. Iar afirmatiile atit de categorice ale domnului Voronin si ale domnului Tcaciuc precum ca in niciun caz fractiunea comunista nu va vota candidatura Aliantei pentru mine nu sint prea convingatoare. Reiesind din experienta trecutului putem face concluzia ca au fost mai multe declaratii categorice, absolut categorice, iar apoi Voronin a actionat tocmai invers. In sensul acesta eu nu exclud ca o parte din comunisti vor vota totusi candidatura lui Lupu. Mai ales ca sint astfel de oameni in fractiunea comunistilor cum este acelasi Turcan, acelasi Stepaniuc, Calin, Stoicov, ei si altii, care pledeaza pentru alegerea presedintelui.

Vasile Botnaru: Daca ne uitam mai larg la acest subicet – alegerea presedintelui ca un prim pas spre o consolidare si stabilizare a fortelor de stinga in mijlocul carora ar continua sa fie comunistii. Domnule Krilov, intr-adevar acest test poate consolida partidul? Sau se pot confirma pronosticurile cele mai negre pentru Partidul comunistilor.

Valentin Krîlov: Mi se pare ca dumneavoastra aveti dreptate, sint doua rezultate finale (posibile) – sau Partidul comunistilor va fi consolidat dupa evenimentul preconizat pentu data de 10 noiembrie, sau va veni timpul foarte greu pentru fostul partid de guvernamint. Votarea candidaturii Aliantei pentru Integrare Europeana este un test serios atit pentru viitorul tarii cit si pentru soarta Partidului comunistilor. Eu personal socot ca votarea candidaturii domnului Lupu nu va da raspunsul la intrebarea cea mai importanta: va fi depasita criza politica sau nu. Eu sint ferm convins, daca comunistii vor vota, criza politica din tara nu va fi depasita, dimpotriva, ea va fi aprofundata.

Igor Clipii: Daca reducem batalia din parlament la confruntarea “fosta opozitie, actuala putere versus comunisti”, noi nu rezolvam problema. Intr-o asemenea varianta criza nu poate fi solutionata. Atunci cind acest proces electoral privind alegerea presedintelui va fi conceput ca un proces politic de amploare, cind politicienii vor vota de exemplu pentru alegerea domului Lupu nu doar pentru a-si “salva pielea” ci pentur a solutiona o problema politica in societate. Cum am facut-o de altfel eu in 2005 cind am votat pentru Vladimir Voronin si dupa asta am avut de suportat consecintele. Din pacate, marea ticalosenie a votului din 4 aprilie 2005 a fost ca Voronin a avut nevoie de voturile noastre nu pentru a solutiona problemele societatii, ci pentru a-si asigura existenta gruparii politice proprii.

Vasile Botnaru: Acum ce garantii exista ca nu se va intimpla a fel?

Igor Clipii
: Garantii nu exista niciodata. Eu sper doar ca domnul Lupu va fi garantia. In viata politica conteaza si doctrina, si mesajul, dar conteaza si potentialul uman, si oamenii ca atare, politicienii ca atare. Si atunci nu putem pune semn de egalitate intre comportamentul politic al domnului Lupu si al domnului Voronin.

Vasile Botnaru: Domnul Lupu trebuia sa fi devenit purtatorul de flamura in tranzitia spre un partid reformat, pe care societatea il asteapta demult. Si din interior se dadeau semnale ca se merge spre un partid reformat. Dar domnul Lupu a fost marginalizat, asa spune el. Din cauza asta a devenit inutil, a plecat. De ce stinga de astazi, comunistii, se cramponeaza de gestul lui chipurile de tradator. Este Lupu, abstract vorbind, o figura care poate sa duca stinga in general spre un anumit orizont, spre un liman, sau nu, domnule Krilov?

Valentin Krîlov: Domnul Lupu nu are calitatile personale necesare pentru rezolvarea problemelor de nivel statal. Aceasta afirmatie poate fi argumentata. El nu poate fi candidatura care poarta o misiunea specifica cu semnul plus, din punctul de vedere al stingii din Moldova.

Vasile Botnaru: Domnule Krilov, Marian Lupu vrea neutralitate pentru Moldova, nu se cearta cu Rusia, nu vrea NATO in Moldova. Ce nu va aranjeaza?

Valentin Krîlov: Cu citiva ain in urma domnul Lupu a declarat altfel referitor la aderarea posibila la Alianta Nord Atlantica.

Vasile Botnaru: De cind este in fruntea Partidului Democrat, l-am auzit vorbind altfel. L-am auzti vorbind si in campanie, deci ar trebui sa ii facem dosarul folosind datele cele mai proaspete.

Valentin Krîlov: Nu, intrebarea legata cu aderarea sau neaderarea Moldovei la NATO este intrebarea principiala si principala. O singura persoana nu este in drept sa aiba pareri diferite, diametral opuse pe aceasta tema.

Igor Clipii: In momentul in care noi discutam despre problema NATO in Republica Moldova, in contextul alegerii prezidentiale ca o problema cruciala pentru aceasta tara, inseamna ca noi sintem foarte departe de societatea in care traim si ne gindim la cu totul altceva. In nicio tara cit de cit normala, ca sa folosesc acest trermen, problemele politicii externe, NATO - neNATO, sau Occident-Est, nu servesc drept preocupare de baza, cel putin in momentul de fata, pentru scoaterea unei tari din criza. In Republica Moldova sint absolut alte probleme de rezolvat. Iar tentatia aceasta de a impune discutia NATO-neNATO, UE-CSI, denota faptul ca stinga politica din Republica Moldova este deturnata pe un fagas de manipulare si demagogie.

Vasile Botnaru: Domnule Nazaria, spune-ti-ne va rog, care este “locomotiva de stinga”, ca doctrina, ca personalitate, ca formatiune politica, ca set de probleme de rezolvat?

Sergiu Nazaria: Republica Moldova, nu atit guvernarea actuala cit insasi societatea, are nevoie de o stinga puternica. Pentru a echilibra dreapta care este astazi la guvernare. Si orisicare societatea democratica are nevoie de acest echilibru intre dreapta si stinga. Si in acest context, evident ca eu in nicun caz nu pot sustine idea de a prabusi Partidul comunist. Eu pledez de prin 2001-2002 pentru reformarea acestui partid, pentru social-democratizarea lui. Si vreau sa va spun ca inca in 2001-2002 majoritatea membrilor conducerii Partidului comunist, inclusiv Tcaciuc, Stepaniuc, si altii pledau pentru schimbarea denumirii partidului si s-a opus Voronin. Si astazi banuiesc ca de asemenea Voronin este acea persoana care se opune reformarii partidului comunist si prin asta il duce la fund. Majoritatea absoluta a membrilor de partid cu care eu am discutat, oameni de diferite virste, accepta idea schimbarii denumirii partidului de a lua de exemplu asa o denumire “Partidul socialismului democratic”, “Partidul echitatii sociale”, “Partidul fortelor de stinga”. Ei, aceasta este treaba comunistilor.

Vasile Botnaru: Rabocie nazvania

Sergiu Nazaria: Da, aceasta este o chestiune de lucru, corect spuneti dumneavoastra. Dar in ceea ce priveste intrebarea “Ce trebuie sa uneasca si poate uni in principiu flancul de stinga al societatii moldovenesti?” Ceea ce uneste flancul de stinga al societatii franceze sau germane – idea echitatii sociale. Partidul care incearca sa consolideze flancul de stinga trebuie sa se promoveze anume pe linia apararii principiilor echitatii sociale.

Vasile Botnaru: Care este mama purtatoare pentru acest embrion? Dati-ne un nume, o figura politica sau un partid.

Sergiu Nazaria: Ceea ce astazi Vladimir Voronin desigur ca nu face si nu a facut-o ultimii ca minimum vreo sase ani. Deci intr-adevar, in baza lozincii echitatii sociale, in baza lozincii acestea a venit Partidul comunist la putere si masiv a fost sustinut atunci de electorat. Dar pe parcurs – eu nu vorbesc de unele declaratii, ci vorbesc de practica concreta, conducerea acestui partid in frunte cu Vladimir Voronin personal, s-au dezis de idea echitatii sociale. Iata asta este boala partidului respectiv. Si in sensul acesta reformarea Partidului comunist pe noile principii, modernizarea lui, este imposibila atita timp cit in fruntea lui se afla Voronin si il controleaza eficient.

Vasile Botnaru: Domnule Krilov, sinteti de acord cu domnul Nazaria ca Partidul comunistilor sub conducerea lui Vladimir Voronin a renuntat la “echitatea sociala”, principiu care este piatra de temelie a partidului dumneavoastra?

Valentin Krîlov
: Eu nu sint de acord cu aceasta apreciere. Intr-adevar, Partidul comunistilor se afla actualemente in situatia foarte complicata. Si vorbim despre un test care este legat de alegerile presedintelui tarii. Aceasta bariera ori va fi depasita de PCRM, in frunmte cu Vladimir Voronin, sau partidul va intra in vremurile grele din punct de vedere partinic. Eu sint de acord cu domnul Nazaria ca fara Partidul comunistilor astazi nu putem sa vorbim serios despre fortele de stinga din Republica Moldova. Patriotismul astazi este problema de baza pentru orice persoana care se socoate cetatean al Republicii Moldova.

Vasile Botnaru: Domnule Krilov, PCRM a exploatat aceasta ideie nationala si a ajuns unde a ajuns. Mai curind as da dreptate domnului Nazaria si domnului Clipii care sugereaza ca astazi hirtia de turnesol este echitatea sociala.

Sergiu Nazaria: In contextul acesta eu il si critic pe Voronin atit de vehement deoarece din punctul de vedere al echitatii sociale Voronin este acea persoana care discrediteaza ideile mele. Pentru mine mult mai periculos este un om care sta declarativ pe platforma pe care o sustin eu si o discrediteaza si o nimiceste, decit o persoana care este oponent politic si deschis nu sustine ideile mele. In contextul acesta eu sint cel mai serios oponent al lui Voronin sub aspect ideologic dar si politic.

Vasile Botnaru: Dar domnul Krilov nu vrea sa ridice manusa.

Sergiu Nazaria: Domnul Krilov are problemele lui, dinsul are alte interese si alte viziuni.

Valentin Krîlov: Domnule Botnaru, candidatura domnului Lupu ca persoana desemnata atit de alianta cit si de PDM nu este persoana care apartine aripei de stinga din Republica Moldova. Raspund la intrebarea pusa de dumneavoastra absolut direct. Eu nu socot ca astazi noi trebuie sa avem un singur partid de stinga. Noi nu sintem gata, nici la aripa stinga, nici la aripa drepta, sa avem unul sau doua partide puternice.

Vasile Botnaru: Consolidarea stingii nu inseamna neaparat un singur partid.

Igor Clipii: Domnule Botnaru, va rog sa imi permiteti, ca am deja sete de a da replici. In primul rind, domnule Krilov, in calitate de parlamentar am asistat la citeva sedinte ale Parlamentului, inchise de catre fractiunea majoritara, in care se vota trimiterea de militari in zonele de activitate NATO. Comunistii faceau o sedinta inchisa si votau ca sa nu cunoasca lumea care este atitudinea lor reala, asta in primul rind. In rindul al doilea, domnul Lupu a fost candidatura oficiala a Partidului comunist in campania electorala, deci el presupun ca avea toate calitatile necesare.

Sergiu Nazaria
: Mai mult decit atit, Lupu este creatura lui Voronin, ca figura politica.

Valentin Krîlov: Creatura gresita.

Igor Clipii: Bun, noi sintem toti creaturile unui sistem politic si a unei societati. In Republica Moldova, in opinia mea, domnule Botnaru, noi toti sintem de stinga. Insasi notiunea de stat este imbibata de filosofia si de mentalitatea stingii. Deja in Republica Moldova, in realitatile actuale noi incercam sa divizam problemele “stinga-dreapta” iarasi axindu-le pe termeni geopolitici – NATO, UE, CSI.

Sergiu Nazaria: Eu stiu oameni care pledeaza pentru unirea cu Romania, sint atlantisti si au idei comuniste.

Igor Clipii: Bun, inteleg, dar in Republica Moldova in mod artificial se impune o dezbatere “stinga-dreapta” in termeni geopolitici.

Sergiu Nazaria: Deseori. In opinia mea, Partidul comunist nu trebuie pus drept icoana – il salvam sau nu il salvam. Problema trebuie pusa altfel – Republica Moldova are vreo sansa in viitor sau nu are vreo sansa in viitor. In Partidul comunist actual … Ce insemna stringa in Republica Moldova actualmente? Care este stinga?

Sergiu Nazaria: Politica Partidului comunist de astazi nu este de stinga.

Igor Clipii: Asta vroiam sa spun de la bun inceput. Partidul comunist din Republica Moldova a monopolizat idea ca este partid de stinga, dar el nu este partid de stinga. Este o grupare de oameni in fruntea acestui partid care a monopolizat si manipuleaza niste mesaje.

Sergiu Nazaria: … care a monopolizat puterea, momentul acesta trebuie de mentionat.

Igor Clipii: ... si manipuleaza cu fel de fel de notiuni de stinga, reducind segmentul social al stingii la pensionari si la segmente defavorizate. .

Sergiu Nazaria: Dar in esenta reducind la interesele clanului clanului de guvernamint, la interesele de familie.

Igor Clipii: Absolut, asta este problema. De aceea alegerile din 10 noiembrie vor fi un test pentru PCRM in general, pentru oamenii din acest partid. In Partidul comunist ca si in toate partidele sint oameni care judeca, si oamenii acestia trebuie sa analizeze, sa ia o decizie personala. Unii dintre ei au o responsabilitate deosebita, cum am avut-o eu in 4 aprilie 2005. La fel si aceia din fractiunea comunista trebuie sa decida acum – ei ce vor? Vor un viitor pentru acest clan, pentru citiva oameni care decid soarta acestei tari? Sau vor o solutie pentru intreaga republica?

Vasile Botnaru: O precizare – pina la proba contrarie nu putem vorbi despre “uzurparea puterii”, “clan” s.a.m.d. In rindul al doilea, nu ma preocupa pe mine nici icoana Partidului comunistilor cum arata si nici sa fie centru de coagulare. Vreau doar atit: cu ocazia acestui test pe care l-ati acceptat cu totii ca este un test sa ne dumerim ce-i cu stinga in Republica Moldova.

Valentin Krîlov: Dezvoltarea libera a fiecaruia este conditia dezvoltarii libere a tuturor. Acesta este principiul de baza al socialismului democratic.

Vasile Botnaru: Si care este deosebirea de principiul liberalilor?

Valentin Krîlov: Principalele lui valori sint: dreptatea sociala, libertate, solidaritate, pace, patriotismul, securitatea ecologica. Diferenta este foarte mare, la dreptate sociala. La libertate adevarata. La pace, la patriotism. Si noi avem pasi concreti ai guvernarii actuale care sint indreptate in absolut alta directie.

Igor Clipii: De exemplu?

Valentin Krîlov: De exemplu atacarea institutiilor mass-media. Practic sint limitate in activitatea lor patru institutii de informare in masa. Aceste patru fapte sint foarte bine cunoscute. Si eu sint indignat ca ziaristii din alte mijloace de informare in masa nu reactioneaza la acest moment. Cind a avut loc evenimentul neplacut, eu vreau sa subliniez acest moment, asupra postului de televiziune PRO TV, am avut reactia societatii civile absolut normala.

Igor Clipii: Deci a avut loc presiunea asupra PRO TV, constatati dumneavoastra?

Valentin Krîlov: A avut loc.

Igor Clipii: Deja un plus.

Vasile Botnaru
: Revenim la ceea ce vreau sa discutam cu argumente. Domnule Krilov, eu inteleg ca sinteti intr-o situatie dificila deaorece sinteti partenerii politici ai comunistilor si sinteti nevoiti sa il condamnati pe Lupu si sa il aparati pe Voronin. Dar, pastrind limbajul diplomatic, spuneti-mi va rog, la nivel de garnitura de politicieni, la nivel de garnitura de idei, care sint trei balene pe care se poate baza o viitoare stinga puternica, si, repet, nu un partid unificat?

Valentin Krîlov: Am subliniat principiul de baza – dezvoltarea libera a fiecaruia este conditia de dezvoltare libera a tuturor.

Sergiu Nazaria: Noi asta am auzit, eu pot sa va spun si pagina din volumul lui Marx de unde citati, lucrul acesta este stiut.

Valentin Krîlov: Si principalele valori, numai sase. Anume aceste sase valori nu sint respectate de acei din aripa dreapta din Moldova.

Vasile Botnaru: Domnule Krilov, faceti abstractie. In laboratorul “chimic” ce ingrediente aveti nevoie pentru 2014, sau 2019, ca sa fie o stinga care eventual sa intre in guvernare si intr-adevar sa respecte asemenea principii?

Valentin Krîlov: Fortele de stinga pot fi unite alaturi de Partidul comunistilor. Si eu special nu vorbesc in frunte cu cine. Deoarece aceasta este problema interna a PCRM. Da, sint pareri ca domnul sau tovarasul Voronin practic trebuie sa fie schimbat de pe acest loc. Aceasta problema este foarte delicata. Vrem ori nu vrem, Vladimir Voronin este o persoana cu experienta respectiva, cu traditiile de guvernare si de dirijare in partid. Si aceasta problema este problema interna a Partidului comunistilor. La etapa actuala (va fi) mai bine daca alaturi de PCRM la alegerile viitoare, cele anticipate, vor participa trei, cinci, sase, sapte partide.

Igor Clipii: Discutiile despre “stinga-dreapta” de multe ori, sau pina in prezent, au fost axate pe lupta dintre personalitati. Aceasta ii este imputat acum domnului Voronin, ca el a deturnat un partid cu mesaj de stinga spre interese personale, spre interesele gruparii personale. Si a impins toata lumea in dreapta. Toate partidele, inclusiv Partidul Democrat nu este de stinga. Si toate partidele care apar in Republica Moldova acum, sau pot aparea, atita timp cit exista Partidul comunist in frunte cu domnul Voronin, toate vor fi de dreapta. Din cauza ca PCRM in varianta actuala s-a cramponat pe idea ca este unicul si cel mai important partid de stinga.

Valentin Krîlov: Arbitrul nostru, in orice caz, este alegatorul nostru. Daca anume aceste paturi sociale voteaza PCRM asta inseamna ca PCRM, vrem noi sau nu vrem, astazi este totusi partid de stinga.

Vasile Botnaru: Numai ca nu inseamna neaparat ca acest arbitru stie foarte exact sa deosebeasca stinga socialista de stinga comunista reprezentata de PCRM-ul de astazi. Nu inseamna deci ca arbitrul este foarte initiat. Or noi asta facem astazi, noi incercam sa ne dumerim ce inseamna stinga. Care este potretul robot al stingii.

Sergiu Nazaria: Cele sase principii ale stingii pe care le-a nominalizat domnul Krilov toate fara exceptie au fost incalcate de domnul Voronin. A doua replica: Partidul comunist probabil ca totusi este un partid de stinga. Dar conducerea Partidului comunist in frunte cu Voronin-Tcaciuc desigur ca nu este pe pozitii de stinga. Mai mult decit atit, Voronin nici nu are pregatire profesionala, intelectuala satisfacatoare, cu alte cuvinte, cunostinte, pentru a intelege esenta stingii. Asta-i opnia mea si convingerea mea, de fapt. El nu are pregatire elementara. De aceea Voronin guverneaza nu de pe platforma stingii, Voronin guverneaza de pe platforma intereselor sale personale, a clanului lui. Guvernarea lui a promovat intr-adevar o politica duplicitara. Pe de o parte a sustinut paturile vulnerabile, social vulenrabile. Si acesta este un element al politicii de stinga. Dar pe de alta parte a stabilit o ordine de lucruri ca noi avem in Republica Moldova un capitalism oligarhic. Intelegeti cum?

Vasile Botnaru: Si atunci apare intrebarea inevitabila: de ce a sustinut el aceste paturi?

Sergiu Nazaria: El a sustinut aceste paturi deoarece dispozitiile oamenilor sint intr-adevar de stinga. Si i-a sustinut aruncindu-le, la figurat vorbind, doar un os acestor oameni sarmani, care intr-adevar, in trecut, in anii '90 au fost discriminati totalmente de guvernarile precedente, pentru a-l sustine. Oamenii l-au votat. Dar Voronin a guvernat nu in interesele acestor oameni. Ci in interesele unui grup ingust de oligarhi in frunte cu el, fiul lui si apropiatii lui. Si in sensul acesta Voronin este cel mai mare “discreditator” al ideii de stinga, al ideii echitatii sociale.

Vasile Botnaru: Pornind de la aceste conditii, v-as ruga sa imi spuneti cum ar trebui sa fie “arhitectura” stingii, pornind de la sarcinile imediate, dar si de la cele de durata.

Sergiu Nazaria: Deci, in opinia mea, pentru flancul de stinga ar fi varianta optima ca Partidul comunistilor, nu integral, ci o parte a fractiunii, sa voteze candidatura lui Lupu, care, sint de acord aici cu domnul Krilov, nu reprezinta stinga, Lupu nu reprezinta stinga. In rastimpul acesta (ragaz oferit de alegere) comunistii se reformeaza, isi schimba denumirea, isi schimba in mare masura mesajul, isi schimba componenta nominala a conducerii si vin la alegerile urmatoare cu o fata noua. Desigur ca trebuie sa existe pe flancul sting si alte partide, dar partidul acesta cu o denumire schimbata, cu mesaj schimbat si cu program reformat, fara indoiala va ramine in viitor nucleul stingii moldovenesti.

Valentin Krîlov: Mi se pare ca va avea loc in timpul cel mai apropiat formarea aripii de stinga puternice care o sa invete lectiile din ultimele evenimente pentru inlaturarea de la putere a actualei guvernari antipopulare, antinationale, antiprofesioniste.

Igor Clipii: Un ateu care provine din lumea musulmana se deosebeste mult de un ateu care provine din lumea crestina. La fel si noi, toti liberalii din Moldova, toti comunistii, toti social-democratii sint mai mult sau mai putin de stinga. Din cauza ca populatia din Republica Moldova are orientari si asteptari de stinga. Din cauza asta stinga trebuie, nu o putem evita. Daca incercam sa distrugem stinga noi distrugem societatea, oamenii au aceste asteptari. Deci Partidul Democrat si-a asumat aceasta orientare politica spre stinga. Constient, in mod pragmatic. Conteaza in cazul dat cum vom alege mesajele, care sint tehnicile de comunicare cu acest electorat, daca noi il respectam, daca noi ii comunicam viziunile noastre, daca noi nu manipulam, daca nu impunem punctul nostru de vedere. Fiindca ceea ce a fost pina in prezent, stinga care a guvernat Republica Moldova a impus, nu a ajuns la o concluzie prin dezbateri, prin comunicare, prin echitate in toate sensurile, si sociala, si de comunicare, cu dreptul la cuvint s.a.m.d. Deci noi avem nevoie de multa responsabilitate. Si chiar daca sint din Partidul Democrat nu din cauza asta vreau sa apelez la mesajul nostru electoral: “Razboiul politic trebuie incetat”. Noi avem nevoie de o comunicare. Un dialog, care evident ca nu evita confruntarile de moment. Deci dezbateri de valori, de principii. Dar daca noi vom merge pe calea impunerii punctului nostru de vedere, noi nu vom gasi o solutie pentru o stinga inclusiv.

Vasile Botnaru: Exact asta a spus si domnul Krîlov si va dau tuturor dreptate, e necesar dialogul, dar nu de dragul dialogului ci pentru a limpezi lucrurile.

Revoluţia din Octombrie pe stil nou

Previous Next

XS
SM
MD
LG