Linkuri accesibilitate

Rubrica "Jurnal săptămînal" semnat de Andrei Popov, ministru adjunct de externe

Luni

9 dimineata. Saptamana o incep la conferinta “Perspectivele europene ale Republicii Moldova”. Evenimentul este organizat de influenta fundatie politica germana Konrad Adenauer cu prilejul inaugurarii reprezentantei sale din Moldova. Aceasta fundatie promoveaza valorile crestin democrate si este afiliata cu Partidul Crestin Democrat german. Doar cu o luna in urma si cealalta mare fundatie politica germana – Friedrich Ebert Stiftung patronata de Partidul Social Democrat din Germania si-a inaugurat un nou oficiu la Chisinau.

Desi Crestin-Democratii si Social-Demoratii sunt concurenti politici eterni in arena politica germana, fundatiile pe care le sustin acestia coopereaza armonios in toata lumea pentru a promova valorile democratiei si economiei de piata. Iata un bun exemplu de cultura politica si maturitate democratica din care avem multe de invatat.

Consolidarea prezentei pe teren a fundatiilor germane este un semn de bun augur pentru sansele europenizarii reale a Moldovei. Sprijinul din partea marilor familii politice europene - daca vom sti sa-l valorificam - ar putea cintari greu in eforturile noii guvernari de a cistiga perspectiva europeana pentru Moldova. Un pas important pentru aceasta a fost facut la 29 iulie – cei care sunt partenerii politici din Moldova ai Socialistilor, Popularilor si Liberalilor europeni din Opozitie au ajuns la Guvernare.


Marti

Dimineata incepe din nou pe motive germane. Iau micul dejun cu responsabilul pentru Europa de est de la Cancelaria de la Berlin. O ocazie buna de a vedea care este perspectiva asupra Moldovei din culisele celei mai influente cancelarii europene. Discutind, realizez din nou ca de succesul Aliantei pentru Integrare Europeana sunt legate multe sperante si oportunitati, nu doar in interiorul, dar si in exteriorul tarii. Indeosebi pe fundalul amarei deceptii provocate de scindarea tabarei Oranj din Ucraina, Moldova de astazi ofera o noua sansa pentru reabilitarea ideii de Guvern de coalitie in intreg spatiu post-sovietic.

Intr-adevar, daca nu ne pierdem in orgolii si interese inguste, daca reusim sa asiguram o stabilitate politica prin alegerea lui Marian Lupu in calitate de Presedinte, intr-un an-doi am putea transforma Moldova intr-o istorie de succes pentru intreaga regiune. Astazi, suntem in urma Ucrainei cu aproape trei ani in negocierea noului cadru juridic cu UE. Insa daca Guvernarea AIE reuseste sa se consolideze – iar pentru asta, din nou, trebuie ales presedintele si evitate alegerile anticipate – exista toate premisele sa recuperam handicapul cu Ucraina si sa devenim un lider regional si in ceea ce priveste transformarile democratice si raporturile cu Uniunea Europeana.

Ora 11. In calitatea mea neprotocolara de “probabil viitor viceministru de externe”, particip la intalnirea lui Iurie Leanca cu Secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Ucrainei Raisa Bogatireva. O simpla trecere in revista a buchetului de probleme nesolutionate dintre tarile noastre – Giurgiulesti, Palanca, Novodnestrovsc, statiile de epurare de la Soroca, recunoasterea proprietatilor moldovenesti din Ucraina, demarcarea frontierei etc. - te conduce la concluzia ca cu exceptia instituirii misiunii EUBAM, in ultimii opt ani nu am reusit sa inchidem niciunul din dosarele controversate care continua sa otraveasca atmosfera relatiilor dintre Chisinau si Kiev. Despre ce fel de parteneriat strategic poate fi vorba, daca in continuare Moldova si Ucraina sunt singurile doua state vecine din Europa intre care nu exista rute avio directe.

Tematica ucraineana continua in cadrul prinzului neoficial a delegatiei ucrainene cu Marian Lupu. Direct de la prinz, sub “acoperirea” cortegiului ucrainean, ajungem la Palatul Republicii unde la ora 14 incepe sedinta deputatilor Aliantei. Iata ca la nici trei luni de la constituire, Alianta a inceput sa se intalneasca saptamanal in formatul celor 53 de deputati. Un mare si important pas inainte spre evitarea neintelegerilor, intarirea increderii, coeziunii si eficientei.

De la sedinta Parlamentului plec direct la inregistrarea unei emisiuni pentru televiziunile locale in care impreuna cu Valeriu Cosarciuc, Dorin Chirtoaca si Mihai Godea incercam sa explicam care sunt prioritatile de guvernare ale Aliantei. Al cincilea scaun – pentru inviatul PCRM asa si ramine gol pina la sfarsitul emisiunii. In schimb in platou fac cunostinta cu tinara protagonista a clipului care mi-a placut cel mai mult in ultima campanie, fetita care il intreaba intr-un cimp de la marginea Chisinaului pe tanarul primar “Dorine, da cum va fi cind eu voi mare?”. “Va fi altfel”, ii raspundea Dorin. “Vai, ce mare deja te-ai facut”, se mira Dorin cind o intalneste astazi. “Si deja e altfel”, comenteaza unul din cameramani. Intr-adevar e altfel. Suntem intro Alianta, iar Dorin face o pledoarie convingatoare in favoarea alegerii lui Marian Lupu. Va mai aduceti aminte de dezbaterea de la ProTV cu Chirtoaca, Lupu si Dodon?

Miercuri

Opt dimineata. O noua dezbatere. De aceasta data la Radio Moldova. Si un nou deja vu? Ma pomenesc in studiou cu prietenul meu din dezbaterile electorale, deputatul comunist Iurie Muntean. Vorbim despre Memorandum cu Fondul Monetar International. Eu insist ca este unul favorbabil pentru Moldova, cu atat mai mult ca spre deosebire de acordurile similare cu Romania, Ucraina si Letonia, Memorandumul cu Moldova nu prevede reducerea salariilor si pensiilor. Deci, scenariul catastrofal prevestit de postasii comunistii din campanie “primiti bunicuto pensia, ca daca vin Democratii, va fi ultima” nu s-a adeverit.

De la Casa Radio, impreuna cu colegul comunist Iurie Muntean, ajung in Cladirea Ministerului Agriculturii unde temporar se afla birourile deputatilor si aparatul Parlamentului. Pina la inceperea sedintei comisiei mele de Politica Externa si Integrare Europeana mai sunt trei sferturi de ora, asa ca profit de ocazie si descind in vizita la sedinta Comisiei Economie, Buget si Finante. Conform Regulamentului Parlamentului, orice deputat are dreptul sa participe la sedintele oricarei comisiei, dar de votat poate doar la comisia din care face parte. Voi fi sincer, vroiam sa vad cum Presedintele Comisiei, proaspatul coleg politician Veaceslav Ionita reuseste sa gestioneze discutiile cu colegii comunisti Grecianii, Dodon, Reidman, Muntean si Chistruga. Pina la urma, am ramas multimit si impresionat de caracterul relativ constructiv si pasnic al discutiilor.

Pe la orele prinzului au inceput sa sune mai intens telefoanele si sa primesc unul dupa altul mesaje sms cu felicitari cu ocazia numirii in functia de viceministru. Desi stiam, cum se spune, din prima sursa numirea mea nu era inclusa pe agenda guvernului, agentiile de stiri au dat cu presupusul si au reusit sa scoata chiar si o stire oficiala. Alarma falsa.

Joi.

8.45. Impreuna cu colegul meu de partid Igor Corman participam la intalnirea lui Marian Lupu cu ambasadorii occidentali. Urmarind cit de articulat si structurat, cum se spune pre limba europenilor, reuseste Marian Lupu sa-si expuna pozitia, sa insiruie argumentele si sa raspunda la intrebari, a cata oara ma conving de abilitatile excelente de diplomat al lui Marian Lupu. Atitudinea interlocutorilor europeni emana incredere si intelegere. Laitmotivul reactiilor – Moldova are nevoie de stabilitate, toata lumea este interesata de finalizarea procesului de formare a strucurilor puterii si alegerea presedintelui tarii. Consensul Vestului si Estului la acest capitol este

Vineri

Ora 9. O noua reuniune a deputatilor Aliantei. A doua pe parcursul aceleiasi saptamani. Discutam agenda sedintei Parlamentului. Subiectul principal – alegerea noului Guvernator al Bancii Nationale. Majoritatea deputatilor pentru prima data fac cunostinta cu cel care peste doua ore urma sa fie ales Guvernator al principalei institutii bancare din Moldova si este firesc interesul de a afla mai multe despre calitatile profesionale si personalitatea lui Dorin Dragutan. Multe intrebari, raspunsuri, comentarii. Discutii pe alocuri aprige, dar constructive. Ca intr-o familie. Adica, exact asa cum vrem noi ca sa functioneze Alianta.

Andrei Popov a absolvit: Facultatea de jurnalism la Universitatea Bucureşti, în 1996 ; Facultatea relaţii internaţionale la Academia de Studii Politice din Bucureşti, în 2003 ; masterat în securitate internaţională la Centrul pentru politică de securitate din Geneva.

În perioada 1997 - 2001 a lucrat la ambasada R. Moldova la Washington; în 2001-2004 - la Ministerul Afacerilor Externe, şef direcţie securitate internaţională, reprezentant MAE la negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrian. În perioada 2004 - 2009 a activat în calitate de director executiv al Asociaţiei de Politică Externă.
XS
SM
MD
LG