Linkuri accesibilitate

Moldova, drepturile omului și raportul unui comitet ONU


Ion Guzun, Sergiu Ostaf, Nicolae Radița prezintă concluziile raportului la Chișinău
Ion Guzun, Sergiu Ostaf, Nicolae Radița prezintă concluziile raportului la Chișinău

Raportul constată că guvernarea comunistă a ignorat sistematic recomandările internaționale pentru respectarea drepturilor omului în R. Moldova.

Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva, a lansat un raport în care se constată că în ultimii 8 ani, fosta guvernare comunistă a ignorat sistematic recomandările organizaţiilor internaţionale cu privire la respectarea Drepturilor Omului. Raportul conţine recomandări concrete la adresa noilor autorităţi pentru îmbunătăţirea situaţiei. Principalele concluzii ale raportului au fost prezentate ieri la Chişinău de câteva organizaţii neguvernamentale. Relatează, Valeria Viţu.

Independenţa justiţiei, condiţiile de detenţiei, traficul de fiinţe umane precum şi discriminarea minorităţilor etnice, în special a romilor – sunt doar câteva probleme enumerate de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului şi, pentru care, solicită din partea autorităţilor de la Chişinău o mai mare implicare şi soluţionare.

Sergiu Ostaf
Comitetul ONU s-a referit pe larg şi la acţiunile de după alegerile din 5 aprilie. Sergiu Ostaf, preşedintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului: „Avem 5 recomandări care prevăd paşi concreţi pentru a investiga toate cazurile de tortură care au avut loc în această perioadă, tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de aceste lucruri cât şi a celor care au aplicat şi tolerat chiar au încurajat cazurile de tortură.”

Respectarea drepturilor omului din Transnistria, de asemenea, a fost un subiect de pe agenda Comitetului ONU. Preşedintele Centrului Naţional al Romilor, Nicolae Rădiţă vine în susţinerea afirmaţilor lansate de membrii organizaţiei de la Geneva, declarând că, în prezent, în R. Moldova romii sunt discriminaţi cel mai mult în raport cu celelalte etnii: ”Comitetul din nou a recomandat ca statul să asigurare egalitatea drepturilor romilor privind accesul la justiţie, educaţie, sănătate dar şi asigurarea cu locuri de muncă. Romii lipsesc practic din mai multe domenii de activitate. Ei ar trebui angajaţi în instituţii publice şi chiar antrenaţi la nivel politic.”
Nicolae Radiță



Ion Guzun
Chiar dacă au fost efectuate mai multe modificări ale legislaţiei, multe dintre acestea rămân doar pe hârtie, fără a fi aplicate în practică, susţine juristul Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Guzun. Iată doar un singur exemplu: „Faptul că s-a modificat legislaţia şi s-a introdus pedeapsa pentru aplicarea torturii, totuşi, până în prezent avem foarte puţine cazuri în care persoane responsabile au răspuns pentru faptul că au admis sau chiar au şi aplicat tortura tortura.”

Precizăm că, săptămâna viitoare, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului va prezenta un set de recomandări privind aplicarea torturii dar şi a tratamentelor inumane, în ultimii 6 ani în R. Moldova, după ce în luna octombrie, atât societatea civilă cât şi autorităţile comuniste au prezentat rapoarte separate la acest capitol.
Previous Next

XS
SM
MD
LG