Linkuri accesibilitate

Incident tragic la baza militară americană de la Fort Hood


Baza militară de la Fort Hood
Baza militară de la Fort Hood

Un psihiatru militar a ucis 11 persoane și rănit alte 31.

Tragic incident la o baza militara din Statele Unite, unde un psihiatru militar a deschis focul si ucis cel putin 11 persoane. Ce se stie despre cele intimplate ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Nidal Malik Hasan, un psihiatru militar a omorit unsprezece persoane si ranit 31, la baza militara Fort Hood, din Texas. Hasan a fost și el rănit de cei ce au încercat să-l oprească. Conform relatarilor de presa, Nidal Malik Hasan - care fusese promovat in mai la gradul de maior — a sosit la baza din Texas, in iulie, dupa stagiul efectuat la Centrul Medical Militar Walter Reed, din apropiere de Washington. Specialitatea sa era psihiatrie preventiva. Hasan, care era in virsta de 39 sau 40 de ani urma sa fie trimis in Irak la 28 noiembrie.

Senatoarea republicana de Texas , Kay Bailey Hutchinson a declarat, pe baza unor marturii, ca Hasan era suparat pentru ca urma sa fie trimis in Irak. General locotenent, Robert Cone, care conduce corpul de armata din care facea parte atentatorul a spus ca acesta a folosit doua arme. O sursa din administratie a aratat ca nu e clar inca daca e vorba despre crime, avind inca o cauza necunoscuta sau un atentat terorist, adaugind ca nu au existat indicii ca baza din Texas ar fi fost vizata de teroristi.

Intre victime se numara barbati si femei, militari si civili. Fort Hood, una dintre cele mai mari baze militare din lume se afla in stare de urgenta, la fel ca si alte baze din zona. Baza se afla in orasul Kileen, Texas, unde in 1991 un barbat a ucis 23 de persoane intr-un restaurant. Deci este pentru cea de-a doua oara cind localitatea si regiunea traiesc o astfel de drama.

La Washington, presedintele Barack Obama a caracterizat incidentul drept “oribil”, adaugind ca este oribil ca victimele s-au vazut atacate intr-o baza militara, pe teritoriul Statelor Unite. Mentionind ca numele atentatorului este arab, Liga pentru Relatii Americano-Islamice a condamnat atacul las si a cerut pedepsirea exemplara a celor vinovati. “Nici o ideologie politica sau religioasa nu poate justifica acte de violenta de acest gen” – se arata in declaratia Ligii. Incidentul a debutat in jurul orei unu si jumatate, la prinz, intr-o cladire folosita pentru pregatirea militarilor care urmeaza sa fie trimisi in misiune.
XS
SM
MD
LG