Linkuri accesibilitate

Poate aţi auzit de dictatura lui Băsescu. E o formă de guvernămînt insuportabilă. Pentru cine? Aici e problema. Dictatura lui Băsescu e un regim insuportabil numai şi numai pentru acele grupuri şi persoane care doresc înlăturarea lui Băsescu. Pentru toţi ceilalţi, regimul condus de Băsescu e mai mult sau mai puţin simpatic dar sută la sută democratic.

Astfel: ziariştii nu se tem de nimic şi îl spurcă pe Băsescu de dimineaţa pînă seara şi/sau de seara pînă dimineaţa. În dictatura lui Băsescu, e, prin urmare, posibil, să îl calci în picioare pe dictator. Sau să refuzi să îi transmiţi discursurile. Interesantă dictatură. Alt caz: parlamentarii l-au suspendat o dată pe Preşedinte şi nimic nu spune că nu l-ar putea suspenda încă o dată. Prin urmare, o altă trăsătură interesantă a dictaturii lui Băsescu e că dictatorul poate fi oricînd trimis acasă de votul parlamentului. Tot în dictatura lui Băsescu nimeni nu e ridicat de pe stradă, de acasă sau de la servici, pentru că şi-a permis să clevetească. Asta s-a întîmplat ultima oară pe cînd Iliescu era Preşedinte şi Năstase Prim Ministru. Însă, evident, acel regim nu era o dictatură, pe cînd regimul lui Băsescu e.

Încă un lucru îngrozitor legat de dictatura lui Băsescu: Parlamentul. Ei bine, Parlamentul face ce vrea iar asta înseamnă că a început chiar să facă lucuri care nu sînt treaba lui: votează candidaţi de Prim Minsitru şi bate din picior către Preşedinte, cu înţelesul că Parlamentul, şi nu Preşedintele, trebuie să îl desemeneze pe Primul Ministru. Preşedintele are doar dreptul să se supună. Această năzbîtie nu are nici o legătură cu Constituţia. Dar aşa e într-o dictatură: Parlamentul face orice îi trece prin cap.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG