Linkuri accesibilitate

Guvernul importă 500 de mii de doze de vaccin antiviral pentru copii


Decizie luată din cauza că vaccinul de la Institutul Cantacuzino nu a fost testat pentru copii

Pandemia de gripa A/H1N1 nu se va termina mai devreme de primavara 2011, a declarat astazi Cristian Vladescu, directorul Directiei de Sanatate Publica si Management Sanitar din Romania. In ultimele 20 de ore in Romania s-au inregistrat inca 20 de cazuri de gripa noua. Altfel spus in fiecare ora cineva primeste in Romania diagnosticul de gripa porcina, iar situatia s-ar putea agrava daca tinem cont ca tara se afla intre doua mari focare de gripa AH1N1: atit in sud, in Bulgaria, cit si la Nord in Ucraina a fost declarata stare de urgenta din cauza virusului pandemic.

In judetele Botosani, Prahova si in capitala au fost depistate cele mai multe cazuri, s-au inchis scoli si licee. “Romania a reusit destul de bine izolarea bolnavilor” si “nu este un cataclism ceea ce se intimpla” a declarat seful directiei de sanatate publica.Totusi secretarul de stat Adrian Strainu Cercel anticipa zilele trecute ca in Romania vor muri in jur de 20 de mii de oameni din cauza gripei porcine. Institutul Cantacuzino va livra pina la sfirsitul acestei luni peste un milion de doze de vaccin impotriva virusului pandemic. Fiindca vaccinul fabricat de specialistii romani de la Cantacuzino nu a fost testat deocamdata pentru copii, guvernul a hotarit sa importe 500 de mii de doze care ar urma sa fie administrate copiilor intre 6 luni si 15 ani.

Fostul ministru socialist al Sanatatii, Ioan Bazac a anuntat astazi ca se ofera voluntar pentru testarea vaccinului pandemic produs de Cantacuzino, convins fiind ca zvonurile potrivit carora acesta nu ar fi eficient provin de la unii producatori internationali. Bazac a fost ministru al sanatatii pina pe 13 octombrie cind guvernul a cazut in urma unei motiuni de cenzura, de aceea multi observatori socotesc ca Romania a fost prinsa pe picior gresit de gripa porcina din cauza lui. Fostul ministru socialist sustine ca nu a comandat un vaccin pandemic in perioada mandatului sau fiindca recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu indicau gravitatea de acum a bolii, cand au aparut cazuri de contaminare si la copii de sase luni.

Politigraf

XS
SM
MD
LG