Linkuri accesibilitate

9.11.99 - Chișinău: Demiterea guvernului Sturza


Ion Sturza
Ion Sturza

Vot de neîncredere al deputaților elimină guvernul Sturza.

9 noiembrie 199

Demiterea guvernului Sturza.

Dan Ionescu: Asadar, guvernul condus de Sturza a fost demis. Viata sa a fost chiar cu puţin mai scurtă decit cea a cabinetului anterior al premierului Ion Ciubuc. In medie, se poate spune că la fiecare 8 luni Moldova avut un nou guvern. Un record trist pentru o ţara est europeana, bineînţeles dacă nu punem la socoteală Federatia Rusa unde preşedintele Boris Yeltin a făcut o adevărata pasiune din demiterea guvernelor la numai cîteva luni de la instalare. Despre cele petrecute în Parlament, astazi, Radu Benea:

Cu votul a 58 de deputati, comunisti, creştin democrati şi independenti, Parlamentul a adoptat astazi moţiunea de cenzura privind acordarea votului de neîncredere in cabinetul Sturza. La votul secret nu au participat grupurile parlamentare, Convenţia Democrata, Blocul pentru o Moldovă Democratică si Prosperă, si partidul Fortelor Democratice, care au avertizat că acei deputati, membrii ai formaţiunilor respective, care vor intra în cabina de vot, vor fi exclusi. Totuşi, pentru demiterea guvernului Sturza au votat si cîtiva deputati de la Blocul condus de Dumitru Diacov şi de la Convenţia Democrata.

Dupa anunţarea rezultatului votului, preşedintele fostei majorităţi parlamentare a ţinut să dea citire, de la tribuna centrală, declaratiei Aliantei pentru Democratie şi Reforme în legatură cu demiterea guvernului Sturza, demitere care, potrivit declaraţiei va avea un impact negativ asupra situaţiei politice şi economice din ţara. Alexandru Moşanu: „Caracterul coaliţiei comunistilor, frontistiilor şi preşedintelui Lucinschi, marcate de profunde contradicţii doctrinare, face imposibilă formarea unui guvern reformator si stabil, capabil să promoveze o politica naţională şi constructiva. Alianta pentru Democratie şi Reforme atenţioneaza opinia publica asupra faptului că demiterea guvernului Sturza declanşează o criza politica profunda cu consecinte social economice nefaste şi chiar tragice pentru marea majoritate a cetăţenilor. Intrînd într-o criză politică profunda în prag de iarnă, avind relatii, practic, stopate cu organismele financiare internaţionale, iar credibilitatea în fata partenerilor noştri externi fiind subminată, Republica Moldova se îndreapta spre perioada cea mai grea din istoria sa de după proclamarea independentei. Astfel, devine real, pericolul instaurării unei dictaturi de către preşedintele Lucinschi.”

Moşanu a anunţat că ADR alcătuită din Convenţia Democrata, Blocul pentru o Moldova democratică şi Prosperă şi Partidul Forţelor Democratice va fi menţinută şi va trece în opozitie faţă de noua majoritate parlamentară, continuînd linia politica de reformare democratică a societăţii, de integrare a Republicii Moldova în structurile europene.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, in luarea sa de cuvînt a ţinut sa sublinieze că responsabilitatea pentru scaderea dramatica a nivelului de trai, agravarea problemelor economice, creşterea datoriilor interne şi externe revine întru totul cabinetului Sturza si ADR care a sprijinit „o echipă de neprofesionişti în mare parte corupţi". Voronin a respins acuzatiile potrivit cărora, după numirea unui nou guvern, Republica Moldova îşi va schimba orientarea strategică, va renunţa la valorile democraţiei şi la reformele demarate dupa declararea independentei: „Noi ne pronunţăm în favoarea reformelor. Reforme pentru popor, nu din contul poporului. Noi suntem adepţi convinşi ai democraţiei; ai democraţiei pentru popor, nu pentru hoţi, escroci, şi corupţi. Noi pledam pentru consolidarea statalităţii şi suveranităţii Moldovei, pentru transformări de orientare socială, care ar decurge din transformarile economice şi politice adecvate. Noi ne reafirmăm ataşamentul pentru toate obligatiile publice de pe arena internaţională, ataşamentul faţă de normele democratice şi credinţa de a ne plasa pe un loc meritoriu în comunitatea mondială.”

După şedinţa in plen, vicepreşedintele parlamentului, Iurie Roşca, preşedintele FPCD a comentat în felul următor situaţia ce s-a creat: „Sigur că s-a creat o noua majoritate parlamentară. Această majoritate parlamentară nu s-a creat din dragoste, dupa cum bine se ştie, nici o alianţă nu se creaza din excesul de simpatie reciprocă dintre formaţiunile politice respective. Este o situaţie concretă tragica in Republica Moldova. Republica Moldova se află într-o catastrofă umanitară. Au constatat expertii străini, nu numai noi că, sărăcia în care se zbate Republica Moldova este generată de către elementele corupte care se află la guvernare. Prin urmare, corupţia este cauza directa a prabuşirii noastre. Ieşiti dincolo de bariera Sculenilor ca să vedeţi cum se simte populaţia. Nu se mai putea tolera aflarea acestui guvern în exerciţiu funcţiunii, care şi-a făcut o meserie din delapidarea banului public şi din rezolvarea problemelor mafiotice ale grupărilor oligarhice aflate în sînul acestei coaliţii, devenite minoritare între timp.”

Prin urmare, a spus Roşca, viitorul guvern trebuie să aibe cîteva sarcini foarte concrete. In primul rînd rezolvarea celor mai stringente probleme de ordin energetic, economic şi social. Iurie Roşca: „Trebuie să înţelegem că dacă astazi nu s-ar fi produs această ruptură şi căderea acestui guvern, Republica Moldova era orientată clar spre modelul unui capitalism de lumea a treia - unde exista grupări oligarhice, mafiotice, care controlează toată puterea în stat şi care simulează toate instituţiile democratice existente într-un regim clasic, european, cu tradiţie democratică. Acesta a fost motivul pentru care noi ne-am văzut alaturi de cosemnatari la moţiunea de cenzură şi toate aceste fineţuri si elemente inestetice şi paradoxale, sub aspect doctrinar, nu ma deranjează cîtuşi de puţin. Eu cred că opinia publică încă urmează să fie zguduită de dezvăluiri deosebit de grave despre felul în care s-au manifestat actualii guvernanţi la putere, prin urmare, am spus-o şi în şedinta precedentă a Parlamentului, pot să repet şi acum, noi am participat la destituirea actualului guvern şi dorim să participăm la formarea, confirmarea şi susţinerea viitoarei echipe guvernamentale.”

Deocamdată nu au fost anunţate consultări oficiale între şeful statului şi noua majoritate parlamentară pentru desemnarea viitorului prim-ministru. Potrivit lui Iurie Roşca şi Vladimir Voronin, pînă în prezent nu s-au purtat decît discuţii privind principiile de formare ale noului guvern, fără candidaturi concrete, negocierile urmînd să înceapă zilele acestea. Reamintim că preşedintele Petru Lucinschi declara luni, că, în opinia sa, în procesul de formare a guvernului nu vor apărea dificultăţi, (negocierile) putînd să dureze cel mult 10 zile.

Din Chişinău, Radu Benea, REL.

Dan Ionescu: Să adăugăm că circa 200 de studenţi de la Universitatea Pedagogică Ion Creangă au demonstrat astazi în faţa Parlamentului în favoarea cabinetului Sturza. Ei purtau lozinci cu inscripţia "Nu reacţiunii anti- reformă", "Nu complotului comunisto-frontist dirijat de Petru Lucinschi" şi "NU restauraţiei comuniste".
XS
SM
MD
LG