Linkuri accesibilitate

Parlamentul respinge guvernul propus de premierul desemnat Croitoru


Traian Băsescu şi Lucian Croitoru
Traian Băsescu şi Lucian Croitoru

Preşedintele Băsescu continuă să respingă o candidatură a lui Klaus Johannis

Romania continua sa fie condusa de un guvern interimar, dupa ce astazi premierul desemnat Lucian Croitoru a fost respins cu 250 de voturi la 198. Presedintele Traian Basescu a promis ca va desemna imediat un nou prim-ministru astfel incit Romania sa aiba un executiv legiferat inainte de alegerile prezidentiale care se desfasoara in doua tururi de scrutin: pe 22 noiembrie si pe 6 decembrie.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale din Romania si fost functionar la Fondul Monetar International, le-a explicat astazi parlamentarlor ca instabilitatea politica va costa statul roman 1,5 miliarde de euro pina la sfirsitul anului, avertizind in acelasi timp ca Uniunea Europeana si FMI ar putea amina transele promise Romaniei.

Partidul Democrat Liberal, care-l sustine pe Traian Basescu pentru un nou mandat in fruntea tarii, a anuntat ca este pregatit pentru noi discutii cu seful statului, fara sa spuna daca are in vedere un candidat anume. Liberalii si socialistii, care au format o majoritate adhoc inca din 13 octombrie cind au dat un vot de neincredere guvernului Emil Boc, au declarat ferm si astazi ca singurul premier pe care il voteaza este Klaus Johannis, primarul Sibiului. Cele doua formatiuni au insa perspective diferite fata de cel mai popular dintre primarii Romaniei: in vreme ce liberalii l-ar vrea pe Klaus Johannis sef al guvernului pentru urmatorii patru ani, socialistii l-ar sustine doar pentru un interimat scurt, pina dupa alegerile prezidentiale

In Romania presedintele este cel care desemneaza premierul: potrivit Constitutiei, daca un partid are peste 50 la suta din fotoliile parlamentare, presedintele trebuie sa desemneze un sef al guvernului din acest partid, iar daca nu, desemnarea se face dupa consultarea partidelor. Traian Basescu a declarat in aceasta dupa amiaza ca nu va desemna un premier dorit de mentorul socialistilor Ion Iliescu sau de fondatorul posturilor de televiziune Antena 1, 2 si 3, Dan Voiculescu, semn ca nici acum nu va fi de acord cu Klaus Johannis.

Daca nici cea dea doua propunere a presedintelui nu va trece de Parlament, atunci seful statului poate dizolva Parlamentul, insa nu inainte de alegeri. Altfel spus viitorul presedinte care va fi ales in decembrie ar putea in premiera pentru perioada postcomunista sa declanseze alegeri anticipate. La un an de la alegerile generale, senatorii si deputatii nu par totusi dispusi sa-si puna in joc mandatele, mai cu seama ca ultima campanie electorala a fost, pentru majoritatea lor, mult mai costisitoare decit celelalte si pentru multi votul uninominal i-a adus la limita in legislativ. Traian Basescu mizeaza probabil pe frica lor de noi alegeri, dar pe de alta parte oricine va cistiga prezidentialele va putea sa-si impuna propriul premier daca are o majoritate de partea sa. Traian Basescu nu are in acest moment.
XS
SM
MD
LG