Linkuri accesibilitate

AIE nu are încă conştiinţa învingătorului


Oleg Serebrian (PDM)
Oleg Serebrian (PDM)

Oleg Serebrian (PDM) este convins că "la a doua tentativă ne vom alege cu un şef al statului"

Valentina URSU: Domnule Serebrian, Legislativul va încerca sa aleaga noul sef al statului pe 10 noiembrie. Singurul candidat ramane Marian Lupu, sprijinit de Alianţa pentru Integrarea Europeana, dar cu un deficit de opt voturi deţinute de opoziţia comunista. Daca legiuitorii nu reusesc sa aleaga seful statului, alegerile parlamentare anticipatele vor fi convocate cel mai probabil peste aproximativ un an. Deputatii comuniști ezita între alegerea lui Marian Lupu ca președinte și alegeri anticipate.

Oleg SEREBRIAN: Nimeni nu este gata sa spuna ce se va intampla in cazul alegerilor anticipate. Ce va preceda acest scrutin anticipat. Exista riscul ca pe fundalul acestei instabilitati politice si instabilitati economice sa asistam si la anumite proteste sociale, chiar la o anumita antagonizare a relatiei cetatean – putere cum nu s-a mai vazut pana acum in Republica Moldova.

Valentina URSU: Oricum, de ceva timp se observa o divizare a societatii si tot mai multi sunt tentati sa spuna “ai nostril si ai vostri”…

Oleg SEREBRIAN: Lumea este divizata, deocamdata in sensul politic, dar intervine pe neprins de veste o divizare la care n-am asistat de la 1990 incoace. Cetateanul incepe sa urasca institutia politica, in general, fara a mai discerne, este vorba de putere sau de opozitie. Este o nemultumire fata de politica, fata de clasa politica, fata de partidele politice, de putere, in ansamblu, o stare de criza care nu s-a vazut pana acum. In Republica Moldova starea asta ar putea sa duca la conflicte sociale care nu mai sunt conflicte politice. Ce spun cetatenii simpli, daca ii ascultam vocea lor,apoi ei oamenii doresc stabilitate si acesta este un mesaj si pentru PCRM. Este un mesaj si pentru partidele care au constituit AIE, care din pacate nu intotdeauna transmit publicului mesaje coordonate. Si aceasta lipsa de coordonare falsa sau aparenta care conteaza mai putin la moment, poate sa aiba consecinte grave pentru coalitia liberal-democrata pentru ca cetateanul deseori la nivel de subconstient sesizeaza aceste disfunctiuni la nivelul aliantei pentru integrare europeana care in mod grabnic trebuiesc depasite. AIE a pierdut, spre regret, in aceste trei luni un razboi psihologic. Ea a castigat un razboi electoral dar a pierdut un razboi psihologic in raport cu PCRM. Am dat dovada de slabiciune si pana la acest moment nu avem constiinta invingatorului. Asta este ceea ce ne-a si jucat festa, in principiu.

Valentina URSU: Domnule Serebrian, din moment ce cele trei component ale AIE, ma refer la PLDM,PL si AMN, toate aceste trei formatiuni au functii supreme in stat, putem conchide ca doar PDM este perdant, daca nu ajunge sef al statului candidatul coalitiei, liderul democratilor Marian Lupu.

Oleg SEREBRIAN: Toate cele patru partide vor fi in pierdere. Nu cred ca macar unul dintre aceste partide va fi in castig. Sunt iluzii optice ale vreunui lider de partid daca cineva risca sa se gandeasca in felul acesta ca vreun partid este mai dezavantajat decat altul. Toti sunt dezavantajati. A face acum calcule electorale pentru toamna anului 2010 este prematur. Nu se stie cum va fi configuratia scenei politice din Republica Moldova. Si mai ales, nu putem sti care va fi reactia publicului, pentru ca este una foarte greu de prezis. S-a vazut in alegerile parlamentare din aprilie, dar si la cele din iulie ca anume comportamentul electoratului este greu predictibil. Si aici de cele mai dese ori gafeaza si sondajele de opinie intrucat marea majoritate a cetatenilor isi formeaza o opinie referitor la alegeri in ultimele zile.

Valentina URSU: Ipotetic vorbind, daca Oleg Serebrian ar fi deputat pe lista PCRM ar vota pentru candidatul AIE la functia de sef al statului?

Oleg SEREBRIAN: Imi vine greu sa ma pun in locul unui deputat communist. Eu vreau sa va spun despre mine ca in aprilie 2005, atunci cand exista o situatie identica in parlament si se vorbea foarte mult despre destabilizarea situatiei politice din tara, despre consecintele pe care le-ar putea consuma electoratul, vreau sa spun ca eram constient de faptul ca pun in joc prin acel vot acordat lui Vladimir Voronin si cariera politica, si imaginea mea, dar si cea a partidului. Dar aici este si calcul si moralitate. Un om politic trebuie sa dea dovada in anumite situatii si de moralitate, nu doar de responsabilitatea fata de propriul alegator . Or, tocmai aici e confuzia care se produce deseori , intre propriul alegator si cetateni. Or, politicianul este responsabil nu doar in fata propriului electorat, ma refer la mesajul pe care il da el in campania electorala, ci mai degraba in fata tuturor cetatenilor. Desigur ca inteleg mesajul egoist al PCRM, care spune ca nu vor trada propriul lor alegator. Dar intr-un joc politic responsabilitatea unui sef de partid, cum este in cazul dat Vladimir Voronin , este o responsabilitate in fata tuturor cetatenilor si nu doar in fata celor care sunt adeptii PCRM. Eu am dat acest exemplu in scopul ameliorarii situatiei, si atrag atentia situatia din 2005 nu era tot atat de grava cum este acum. PCRM ar trebui sa dea dovada de mai multa maturitate politica. Sigur ca ramane in opozitie, sigur ca incearca sa-si mentina pozitia, optica proprie fata de anumite probleme, dar este nevoie sa se gaseasca acel compromis pe care il asteapta toti cetatenii, indifferent de ce partid au votat.

Valentina URSU: Am putea trage concluzia precum ca sansele alegerii sefului statului raman a fi 50/50?

Oleg SEREBRIAN: Nu cred ca la 10 noiembrie se va alege seful statului. Dar cred ca exista sanse reale ca din a doua tentativa acest lucru sa aiba loc. Sa ne alegem cu un sef de stat.
XS
SM
MD
LG