Linkuri accesibilitate

Cine vor fi noul președinte al Europei și ministru de externe ?


Premierul olandez Jan Peter Balkenende candidat la președinția Consiliului European
Premierul olandez Jan Peter Balkenende candidat la președinția Consiliului European

Candidaturi dezbătute de diplomațiile și parlamentarii europeni.

Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene spune că va lansa în scurt timp consultările oficiale între liderii europeni pentru a decide cine va fi primul preşedinte al Uniunii Europene şi primul ei ministru de externe. Funcţiile sunt create prin Tratatul de la Lisabona, care poate intra în vigoare pe 1 decembrie, după ce a fost ratificat ieri de Cehia, ultima ţară a Uniunii Europene care încă nu o făcuse. Consultările neoficiale asupra unor posibili candidaţi au început însă de mult. Revine la microfon Aleaxandru Eftode:

Favorit pentru postul de preşedinte al Uniunii Europene, mai exact preşedinte al Consiliului European cum se numeşte oficial noua funcţie, pare a fi astăzi premierul olandez, Jan Peter Balkenende, au relatat corespondenţii noştri la Bruxelles. Şansele lui Balkenende au crescut după ce fostul premier laburist britanic Tony Blair, despre care s-a spus multă vreme că este pretendentul principal, n-a reuşit să primească sprijinul socialiştilor europeni.

Actualul premier britanic, Gordon Brown a făcut intens lobby pentru compatriotul său, spunînd că Uniunea Europeană are nevoie de un lider puternic cu reputaţie globală. Dar ministrul de externe al micului stat Luxembourg, socialistul Jean Asselborn a declarat că Blair este ca şi scos din joc din cauza cooperării strânse cu fostul preşedinte american, George Bush la invadarea Irakului, într-o perioadă când opiniile în Uniunea Europeană pe această temă erau profund divizate. „Există o legătură, care va rămâne şi pentru generaţiile viitoare între Iraq, Bush şi Tony Blair. Aşa că nu-i deloc uşor”, a spus ministrul de externe din Luxembourg săptămâna trecută.

Dar nici şansele şefului său direct, ale premierului luxembourghez Jean-Claude Juncker nu-s mai bune. Deşi fusese în cărţi la început, Juncker a fost eliminat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy care l-a criticat pentru realizări modeste ca lider al „eurogrupului”, cele 16 ţări europene care au adoptat moneda unică europeană.

Aşa încât, cel mai bine plasat pare a fi Balkenende, premierul conservator al Olandei care se bucură de sprijinul cancelarei germane, Angela Merkel.

Pentru funcţia de ministru european de externe mulţi îl văd ca favorit pe ministrul de externe britanic, David Miliband. Chiar dacă Miliband însuşi declarase mai demult că nu este interesat, se crede că a făcut-o pentru a nu-l scoate din cursa prezidenţială pe Tony Blair.

Un fel de înlocuitor pentru Constituţia Europeană respinsă în trecut la referendumuri în Franţa şi Olanda, Tratatul de la Lisabona are menirea să simplifice procesul de luare a deciziilor într-o Uniune Europeană extinsă, care numără astăzi 27 de membri. Crearea funcţiilor de preşedinte şi ministru de externe ai Uniunii urmăreşte anume acest scop. Dar scepticii spun că, în loc să se reducă, birocraţia de la Bruxelles poate să crească. Pentru că preşedintele şi ministrul de externe tot nu vor putea lua vreo decizie fără a consulta Comisia Europeană, preşedinţia rotativă de şase luni a Uniunii sau, după caz, cele 27 de ţări membre.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG