Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Jocuri ale morții pe străzile Sofiei


Bulgaria și plaga jocurilor de noroc primejdioase.

Procuratura bulgară anchetează un nou joc de noroc în care se pun în gaj sume ce pot depăși 5 000 de euro. Participanții traversează pe roșu, în viteză – în unele cazuri peste 120 pe oră, intersecții aglomerate. Există și o altă variantă – circulația în sens opus pe străzi cu sens unic. Cîștigă cei care trec fără a lovi alte automobile sau pietoni, și nu reduc viteză. Trebuie evitate ciocnirile dar aceasta nu întodeaună este posibil întrucît folosirea frînelor în momentul traversării intersecțiilor scoate participantul respectiv din joc.

Concurenții sînt considerați de mulți, potențiali asasini. Un incident de acest gen s-a încheiat cu două morți în luna iunie. Publicațiile sofiote au mai scris că cinci persoane au murit iar alte 10 au fost rănite ca rezultat al acestor curse numai la Sofia.

Dimităr Kirov este șeful departamentului „Poliția rutieră”. Într-un interviu pentru cotidianul sofiot „Standard” el confirmă existența unor curse de genul ruleta rusească. Este adevărat, de regulă, astfel de jocuri nu sînt organizate la ore de vîrf. Primele curse au avut loc pe o pistă nefolosită a aeroportului sofiot Bojurishte. Locurile acum se schimbă des și participanții calificați drept camicadze pe roate, sînt anunțați prin internet sau SMS.

Poliția încearcă să reacționeze într-un mod adecvat. Sînt urmărite paginile internet unde apar anunțurile organizatorilor. Intersecțiile respective sînt incluse în rutele poliției rutiere. Locurile respective intră în regim de observare tehnică permanentă. La Varna de pildă astfel de jocuri ale morții pot fi organizate mult mai greu, întrucăt acolo peste tot există camere de observare. La Sofia organizatorii aleg locuri neiluminate în periferia orașului. Poliția nu dispune de suficiente forțe ca să acopere toate intersecțiile de acest gen.

Codul penal prevede amenzi relativ mari pentru automobiliștii care trec pe roșu. Amenzile însă nu sînt suficiente. Se pregătește un amendament care va introduce pedepse mai aspre, inclusiv închisoare pănă la cinci ani, după modelul aplicat în Republica cehă.
XS
SM
MD
LG