Linkuri accesibilitate

Capitalism și democrație în Europa centrală și răsăriteană


Un sondaj al Fundației Pew.

La douazeci de ani de la caderea comunismului in Estul si Centrul Europei sint capitalismul si democratie pe placul populatiilor respective ? – acesta este tema unui sondaj de opinie, la care se va referi in continuare, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Raspunsul paradoxal este ca in tari din Centrul si Estul Europei, capitalismul si democratia pierd teren in preferintele oamenilor – acesta este rezultatul sondajului realizat de Fundatia Pew. Procentul celor care considera democratia o optiune buna a scazut marcat fata de situatia din 1991, prima data cind Fundatia Pew a pus in zona, aceasta intrebare.

Cea mai mare schimbare este in Ucraina, unde sprijinul pentru democratie a scazut cu nu mai putin de 42 de procente. In Ucraina – conform sondajului – doar 30 dintre cei chestionati au spus ca agreaza trecerea la un sistem cu mai multe partide politice, cifra in 1991 fiind de 72%. Or, Ucraina a trecut in citeva rinduri prin perioade de mare speranta, urmate de manifestarea incapacitatii clasei politice de a gestiona responsabil tara.

In Germania Rasariteana, care s-a integrat dupa caderea comunismului intr-un sistem capitalist si democratic, de-acum matur, cifra celor care sprijina trecerea la democratie ramine foarte mare – 85%, dar chiar si ea e in scadere fata de 1991. Scaderea este 24 de procente in Bulgaria, 20 – in Lituania, 18 in Ungaria si 8 in Rusia.

In doua tari, apreciarea transformarilor democratice a crescut, cu putin, dar totusi a crescut: Polonia si Slovacia. O situatie similara au gasit cercetatorii de la Pew cind intrebarea a vizat nu democratizarea, ci trecerea la sistemul capitalist. Numarul celor care aproba schimbarea de sistem a scazut cu 34% in Ungaria si 26, in Lituania. Cei care au raspuns la sondaj in Ucraina au dat capitalismului nota cea mai scazuta: doar 36 la suta considera ca economia capitalista este o optiune buna.

Doar polonezii si cehii au spus ca situatia economica de acum e mai buna decit in anii comunismului. In Ungaria, 72% cred ca se traia mai bine in acea perioada decit acum. In ciuda acestor cifre, majoritatea celor intervievati caracterizeaza ca un fapt pozitiv, caderea comunismului. Intrarea in Uniunea Europeana este privita cu ochi buni, in regiune, cu exceptia Ungariei.

Opinia publica este favorabila Aliantei NATO – exceptiile fiind Rusia si Ucraina, unde 59% au o opinie negativa fata de NATO. Rusia este considerata in regiune un factor negativ, opinie neimpartasita insa in Bulgaria si Ucraina. O mare majoritate a rusilor crede ca prabusirea Uniunii Sovietice este un mare ghinion, iar 47% -- ca e normal ca Rusia sa aiba un imperiu.
XS
SM
MD
LG