Linkuri accesibilitate

Medici români examinează persoanele care trec graniţa din Ucraina


Premierul Yulia Tymoshenko prezintă un pachet cu medicamente anti-virale
Premierul Yulia Tymoshenko prezintă un pachet cu medicamente anti-virale

Temeri că virusul AH1N1 s-ar putea extinde dinspre nordul ţării

Gripa AH1N1 devine un pericol si pentru Romania, mai cu seama ca vaccinul pe care il pregateste Institutul Cantacuzino din capitala va putea intra in circulatia abia la sfirsitul acestei luni. Cunoscuta sub numele de gripa porcina, dupa provenienta, aceasta noua gripa a dus deja la inchiderea primelor cinci scoli in Romania, dupa ce saptamina trecuta in Bulgaria au fost izolate mai multe institutii de invatamint din centrul si sudul tarii. Autortatile romane se tem insa mai mult de extinderea epidemiei din Ucraina si au luat masuri la trecerea granitei, astfel incit toti cei care vin in Romania sa fie controlati de un medic specialist. Pina acum nu s-a inchis nici unul dintre punctele de trecere a frontierei dintre Romania si Ucraina, dar exista informatii ca lucrurile ar putea sa evolueze si in acest sens, daca noua gripa ia forme pandemice. Presa scrie deja ca la Kiev s-au inschis toate scolile si ca autoritatile ucrainiene au scapat situatia de sub control, iar in Romania oamenii se tem ca noua gripa se va extinde dinspre nordul tarii, mai mult decit dinspre sud, adica dinspre Bulgaria.

Ministerul Sanatatii a decis limitarea vizitelor in spitale si practic intrarea lor in carantina, toti medicii de familie vor fi mobilizati la actiunea de vaccinare cu virusul pandemic, ministerul a cumparat 400 000 de doze de medicamente antivirale, pentru tratament de specialitate si continua procedura de achizitie pentru inca un milion de doze. Totusi nu a fost incurajata pina acum vaccinarea cu vacinul antigripal de sezon in scoli si gradinite, desi organizatia Mondiala a Sanatatii a argumentat ca vaccinul antigripal functioneaza ca un prim obstacol impotriva gripei porcine.

Vaccinul impotriva noii gripe AH1N1 va fi utilizat doar de specialisti si nu se va gasi in farmacii, iar primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar si pentru cea a elevilor de liceu si a studentilor din cele doua mari focare: Iasi si Bucuresti. Specialistii romani sustin ca cei mai afectati de virusul gripei porcine sint tinerii foarte activi si foarte mobili, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii vorbea si despre fragilitatea copiilor si batrinilor in fata acestei noi gripe.
XS
SM
MD
LG