Linkuri accesibilitate

3.11.99 - București: O falsă problemă


Un comentariu de Emil Hurezeanu pe tema scrisorii lui Gunther Verheugen adresată guvernului Radu Vasile.

3 noiembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” – Comentariu: Emil Hurezeanu.

O falsă problemă” – la prima vedere, scrisoarea comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen a provocat o dispută aprinsă între majoritate şi opoziţie. Verheugen a propus crearea unei comisii cu reprezentanţi ai FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei europene care împreună cu guvernul Radu Vasile să elaboreze o strategie pe termen mediu de ieşire din criza economică.

Este de fapt un conflict între „spiritul liberal, pro occidental şi pro european pe de o parte şi spiritul autohtonist, anti-occidental pe de altă parte” – apreciază Emil Hurezeanu.

Mesajul lui Verheugen este „tradus” astfel de Hurezeanu: 10 ani nu au fost suficienţi pentru marile reforme, este nevoie de sprijinul unor experţi străini care să dinamizeze schimbările, „chirurgi pe care îi interesează mai mult succesul operaţiei şi supravieţuirea organismului, care se numeşte economia României şi viaţa locuitorilor ei decât costumaţia colorată şi încărcată de zurgălăi a politicienilor, care acoperă de 10 ani corpul plăpând dar bolnav al ţării”.

În loc să primească gestul lui Verheugen drept semnul solidarităţii europene, stânga românească, în frunte cu Ion Iliescu, a socotit imediat că este vorba de „o ameninţare la adresa suveranităţii naţionale.”

Şi dreapta a oferit surprize, „însuşi liderul liberalilor Valeriu Stoica a fost cel care a respins propunerea în numele unor frisoane şi temeri populiste, de care dreapta românească nu a scăpat niciodată pe deplin.”
XS
SM
MD
LG