Linkuri accesibilitate

4.11.99 - Chișinău: Parlamentul aprobă Legea bugetului


Legea rectificării bugetului adoptată de toate fracțiunile parlamentare cu excepția creștin-democraților care s-au abținut.

4 noiembrie 1999.

Parlamentul aprobă Legea bugetului.

Dan Ionescu: In Parlament, ziua de astazi a fost, din multe puncte de vedere, o zi hotaritoare pentru viitorul guvernului condus de Ion Sturza. Desi pachetul de legi privitoare la accelerarea reformelor îşi aşteaptă încă rîndul la vot, cabinetul Sturza a obţinut o prima, şi importanta victorie, dar fiind că legislativul a aprobat, în cele din urma, modificarile la bugetul pentru anul în curs, pe care le respinsese cu puţina vreme în urmă. Despre felul cum au decurs dezbaterile de joi, din Parlament, relateaza corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea:

In mesajul său rostit în faţa Parlamentului, premierul Ion Sturza a insistat asupra adoptării în regim de urgenţă a unui pachet de legi fară de care guvernul nu ar putea realiza programul său de activitate. Este vorba despre rectificările la legea bugetului pe anul curent şi o serie de legi privind privatizarea sectorului vinicol şi a industriei tutunului, respinse anterior de legislativ.

Ion Sturza a avertizat deputatii că dacă în termen de 10 -15 zile aceste documente nu vor fi adoptate, cabinetul de ministrii îşi va prezenta demisia. Primul ministru a respins învinuirile la adresa guvernului, potrivit cărora, dupa instalarea acestuia, situaţai socială şi economică s-ar fi înrăutăţit. El a arătat ca numai in 8 luni, executivul a reusit sa stopeze declinul economic, să demareze reforme care au fost blocate mai multi ani şi sa creeze premise pentru o îmbunătaţire a situaţiei în ansamblu.

O eventuală demitere a actualului guvern, a afirmat Sturza, va determina schimbarea orientării politice a Republicii Moldova cu consecinte deosebit de grave pentru viitorul ei: „In conditiile cînd şi în ţara noastra văd eu că se doreşte schimbarea politicii şi formule de strategii de dezvoltare, această politica va duce inevitabil la scoaterea Moldovei din circuitul ţărilor civilizate, ducerea, simplu si dur spus, a Moldovei pe linie moarta. Sistarea oricărei finanţări din exterior. Noi vom uita ce înseamnă refornma sociala in Republica Moldova, vom uita ce înseamna post privatizarea in agricultura si asistenta agriculturii care, abia abia îşi revine. Vom uita ce înseamna integrare europeană. Cine astazi, conştient, îşi ia responsabilitatea pentru o aşa evoluţie a evenimentelor ?! Trebuie cineva să conştientiezeze ce înseamnă astazi, de fapt, nu schimbarea guvernului, dar schimbarea politicii si orientării republicii Moldova.”

În luările lor de cuvînt, liderii grupurilor parlamentare, Convenţia democrata - Mircea Snegur, Blocul pentru o Moldova Democratica si Prosperă - Dumitru Diacov şi Partidul Forţelor Democratice, Valeriu Matei, au indemnat deputatii să voteze pachetul de legi înaintat de guvern şi să nu admită demisia executivului. Aceasta, în opinia lor, ar echivala cu prăbuşirea republicii într-un colaps economic şi haos politic pentru o perioada nedeterminată.

Liderii acestor grupuri parlamentare, l-au acuzat pe şeful statului, pe comunişti şi pe creştin democrati de faptul că au distrus unitatea coaliţiei majoritare din parlament, ceea ce l-a determinat pe primul ministru să condiţioneze aflarea, astazi, în continuare a guvernului la putere. Ei au susţinut că acuzatiile de corupţie aduse unor membri ai executivului fac parte din acelaşi scenariu care ar urmari, nu în ultimul rînd, asigurarea celui de-al doilea mandat de preşedinte in anul 2000 (pentru domnul Lucinschi).

In incheierea dezbaterilor a luat cuvintul, preşedintele Petru Lucinschi. El a îndemnat deputatii să fie mai autocritici şi să conlucreze cu celelalte puteri în stat. Petru Lucinschi şi-a exprimat nedumerirea faţă de problemele apărute în legatură a probarea rectificărilor la buget şi i-a îndemnat pe deputati să voteze pachetul de legi propus de guvern. Responsabilitatea parlamentului, a spus şeful statului, este cu atît mai mare cu cît, Curtea Constituţională a adoptat hotarirea prin care modificarea Constituţiei nu poate avea loc fără acordul legislativului. Şedinta în plen a continuat cu examinarea rectificărilor la buget propuse de guvern. După dezbateri nu prea îndelungate, proiectul de lege a fost adoptat în ultima lectură. In favoarea lui au votat toate grupurile parlamentare, cu excepţia creştin democraţilor care s-au abţinut de la vot. Miine, deputatii se vor reuni în şedinta plenara pentru a examina celelalte proiecte de legi cerute de guvern.

Din Chisinau, Radu Benea, REL.
XS
SM
MD
LG