Linkuri accesibilitate

Autorităţile ucrainene închid şcolile şi interzic întrunirile publice


Elev cu mască de protecţie la Lviv
Elev cu mască de protecţie la Lviv

Măsuri luate după un deces la Lviv datorat gripei porcinew

Autorităţile din Ucraina au închis astăzi şcolile şi au interzis întrunirile publice pentru o perioadă de trei săptămâni după ce s-a confirmat un prim deces din cauza aşa-numitei gripe porcine. Măsurile au fost introduse de premierul Iulia Timoşenko la câteva zile după ce politicienii ucraineni, inclusiv Timoşenco, au început campania pentru alegerile prezidenţiale de pe 17 ianuarie.

Iulia Timoşenko a făcut anunţul în timpul unei şedinţe de guvern extraordinare, transmise în direct la televizor: Ea a spus că, de astăzi, toate instituţiile de învăţământ fără excepţie, cele publice şi cele private, intră într-o vacanţă de trei săptămâni. De asemenea, sunt interzise întrunirile publice şi va fi introdus „un sistem special pentru a opri călătoriile inutile dintr-o regiune a ţării în alta”, a spus Timoşenko.

Nouă regiuni din vestul Ucrainei, unde s-au înregistrat cazuri de gripă porcină, vor intra în regim de carantină. Ministrul Sănătăţii, Vasyl Knyazevych a spus că măsura poate fi extinsă la întreaga ţară pentru că virusul se răspândeşte foarte repede. El le-a recomandat tuturor celor care au simptome ca febră, tuse, dureri de cap sau le curge nasul să se adreseze imediat medicului, care va decide asupra tratamentului la domiciliu sau în spital.

Ministerul sănătăţii spune că de la mijlocul lui octombrie în Ucrana au murit de gripă 30 de oameni, iar unul dintre ei, locuitor al oraşului Lviv – de gripă porcină. Alte 22 de persoane manifestă simtome ale bolii.

Măsurile anti-gripă sunt luate în primele zile ale campaniei prezidenţiale, iar, potrivit sondajelor de opinie, lupta se va da între premierul Timoşenko şi Victor Ianucovici. Partidul Regiunilor condus de Ianucovici a acuzat imediat guvernul că ar încerca să împiedice desfăşurarea normală a campaniei. Unii politicieni ucraineni de opoziţie cred că guvernul s-ar pregăti să introducă starea de urgenţă, ceea ce ar putea amâna alegerile planificate pentru 17 ianuarie.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG