Linkuri accesibilitate

"Cotidianul" despre amendarea legii electorale


"Adevărul" despre nostalgia ţăranilor români

Pe fondul disputelor politice legate de alegerea noului presedinte moldovean, separatisiti transnistreni initiaza un referendum, care deschide calea aderarii provinciei la Federatia Rusa - scrie ziarul Cotidianul. In aceeasi stire este inserata si modificarea adusa ieri in parlamentul de la Chisinau legislatiei electorale. Presedintele va putea fi ales si in conditiile in care s-a inscris un singur candidat, iar alegerea va putea fi repetata pe parcursul unui an. Clarificarile nu rezolva de la sine problemele, drept care mesajul de sprijin transmis autoritatilor moldovene de ambasadorul Statelor Unite este foarte pretios, rezulta din ziarul amintit.

Si Ziua inregistreaza inlesnirile adoptate in privinta alegerilor prezidentiale, dar pomeneste si intentia comunistilor de a le ataca la Curtea Constitutionala. O certitudine ramane faptul ca blocurile electorale vor avea voie sa participe in alegeri – mai arata ziarul Ziua.

Despre constitutie si alegerile prezidentiale din Romania scrie astazi in Romania libera Stefan Vianu. Recitind articolul 103, comentatorul constata ca da, presedintele are prerogativa de a desemna premierul, dar nu si dreptul de a trece peste consultarile cu majoritatea parlamentara. Daca are dreptul de a fi consultata, in schimb, arata Stefan Vianu, majoritatea nu are si dreptul de a desemna premierul. Or in cazul partidelor care au constituit recent o noua majoritate in Parlamentul de la Bucuresti, tocmai asta s-a intamplat: Partidul Social Democrat, Partidul National Liberal, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania si grupul parlamentar al minoritatilor l-au sustinut pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis, pentru postul de premier. Pe langa nominalizare, aceste partide au abuzat de Constitutie si prin declaratia ca nu vor accepta nicio alta propunere a presedintelui Traian Basescu, se arata in Romania libera.

In Adevarul, George Radulescu reflecteaza la bilantul celor 20 de ani care se implinesc curand de la caderea lui Ceausescu. Daca in Romania nu se moare de foame, exista oportunitati de angajare si castig si se poate calatori in strainatate cu buletinul, acestea sunt insa avantaje numai pentru putini romani. Cei care traiesc la tara, o duceau cu siguranta mai bine pe vremea lui Ceausescu si, presupune comentatorul, continua sa-l caute pe Ceausescu in fiecare dintre politicienii de azi.
XS
SM
MD
LG