Linkuri accesibilitate

3.11.99 - Premierul Sturza amenință cu demisia în timp ce FMI elogiază guvernul


Ion Sturza
Ion Sturza

Conferință de presă în ajunul unei ședințe decisive a Parlamentului

3 noiembrie 1999

Premierul Sturza în ajunul unei ședințe decisive a Parlamentului.

Dan Ionescu : Primul ministru Ion Sturza a comentat şi el astazi hotarirea Curtii Constitutionale. Preocuparea sa principală a ramas insă pregatirea participării sale la şedinta de miine a Parlamentului care se anunţă de pe acum ca o adevărata încercare de forţe între legislativ şi executiv. Amanunte de la Radu Benea:

La conferinţa de presa ţinută astazi, premierul Ion Sturza a anunţat că va veni joi în Parlament pentru a cere deputaţilor adoptarea în regim de urgenţă a unui pachet de legi, fără de care guvernul nu ar putea să reaşeze în continuare programul de guvernare. Printre aceste documente, se numara proiectul de rectificare a bugetului pe anul curent, respins o data de legislativ, precum şi o serie de legi privitoare la privatizarea sectorului vinicol şi a industriei tutunului.

Dacă într-un anumit termen, deputaţii nu vor adopta aceste documente, a spus Sturza, guvernul îşi va prezenta demisia pentru a oferi locul unei alte echipe: „Nu avem sprijinul politic al Parlamentului. Nu cerem vot de încredere pentru că aceasta procedură nu este prevăzută în legislaţie sau in Constituţia Republicii Moldova. Din păcate, guvernul poate să vină cu moţiuni de cenzura asupra programei de activitate, dar noi nu putem sa venim cu programul nou. Noi venim cu o lista de legi, inclusiv cu cea de rectificare a bugetului. Pe care o s-o conditionăm, in timp, dacă pînă la data X, ea nu va fi aprobată, aceasta, va fi, de facto, votul de neîncredere în guvern şi va fi urmată de demisia guvernului”.

Ion Sturza s-a referit şi la decizia de astăzi a Curtii Constituţionale, care a stabilit că refendumul de modificare a Constituţiei nu poate fi desfăşurat fară acordul parlamentului: „A fost o joacă de nervi, foarte dura, in Republica Moldova în ultima jumătate de an. Eu cred că astazi putem să trimitem in arhiva ideea referendumului, sau schimbării Constituţiei prin referendum; eu îi felicit pe cei care au fost consecvenţi în apărarea democraţiei şi a bazelor constituţionale in Republica Moldova, inclusiv şi pe Petru Lucinschi care n-a purces la proceduri neconstituţionale”. In opinia sa, după adoptarea acestei decizii, pozitia negativa a unor grupuri parlamentare faţă de guvern, va fi şi mai dură şi „le va da timp să se gîndească la o alta majoritate parlamentara".

Tot astazi la guvern a ţinut o conferinţă de presă şeful misiunii FMI, Richard Haas, în incheierea unei vizite de 2 săptămîni la Chişinău. Misiunea FMI a evaluat modul în care guvernul Sturza şi-a onorat obligaţiile asumate prin memorandumul semnat în aceasta vara. Richard Haas a ţinut să declare că rezultatele politicii fiscale, promovate de guvern, sunt „foarte şi foarte bune, chiar fără predecent”.

In 1998, a relevat Haas, finaţele publice erau în dezordine datoriile mari, iar deficitul bugetar fiind de peste 8 procente din PIB. Pe parcursul anului curent însă, guvernul a reusit să facă ordine în acest sector foarte important, datoriile sunt mult mai mici, deficitul bugetar sub 5 procente şi va continua sa scadă şi în anul urmator. Aceasta înseamnă, a spus demnitarul FMI că restanţele fata de salariaţi şi pensionari vor descreşte, iar fondurile de care va dispune guvernul vor fi orientate spre sectorul privat şi cel de producere.

Richard Haas s-a aratat satisfăcut şi de indicii macroeconomici, stabilizarea ratei de schimb şi a inflaţiei, de rezultatele reformelor în agricultura, sectorul public şi cel privat. Toate acestea însă, a declarat Haas, sunt foarte fragile din cauza momentului critic în care se află Republica Moldova.

Avem nevoie de sprijinul Parlamentului pentru adoptarea rectificărilor la bugetul pe anul în curs şi a bugetului pe anul viitor, precum şi a unor proiecte de privatizare, a declarat demnitarul de la FMI. El a relevat că termenul limita de adoptare a acestor legi, pentru eliberarea următoarei tranşe de 35 de milioane dolari este începutul lunii decembrie.

Întrebat cum vor evolua relaţiile dintre FMI şi Republica Moldova în cazul demiterii actualului guvern, Richard Haas a spus că acestea vor fi determinate de politica pe care o va promova noul executiv. Dacă va fi păstrată o continuitate, următoarele tranşe de credit vor întîrzia totusi, din cauza perioadei de monitorizare a activităţii noului guvern. Singurul lucru care mă îngrijorează, a spus Haas, este că acum, in Republica Moldova se face multa politica, ceea ce distrage atentia de la soluţionarea problemelor economice şi, în consecinţă, timpul este irosit.

Din Chisinau, R.Benea, Radio Europa Libera
XS
SM
MD
LG