Linkuri accesibilitate

Analiza declaraţiilor lui Joe Biden privind R. Moldova


Republica Moldova face primul pas spre anticipate – suna un titlu din cotidianul Evenimentul zilei. Discutand conjunctura in care parlamentul de la Chisinau a abrogat ieri decizia privind alegerea sefului statului la 23 octombrie, articolul informeaza si asupra pasilor urmatori. Detaliile citeaza publicatia Jurnal de Chisinau. Este de asemenea amintit comentariul unui deputat comunist, cum ca de fapt alegerile nu trebuiau amanate doar pentru ca s-a inscris un singur candidat.

Acelasi cotidian, Evenimentul zilei, se refera si la acceptul Tiraspolului de a se relua negocierile pentru o solutie in Transnistria. Formatul 5+2 ar urma sa se reuneasca pentru o noua runda de discutii, prima la care vor lua parte pentru prima data reprezentantii noii puteri de la Chisinau.

Cotidianul prezinta pe larg declaratiile facute ieri, la Bucuresti, de vicepresedintele american Joe Biden referitor la Republica Moldova. Mesajul transmis, ca administratia de la Washington ajuta acum la stabilizarea economica a Republicii Moldova - cu formula, citam, “Republica Moldova pe care speram sa o vedem cat mai curand in structurile euroatlantice” - ar putea sa irite Moscova, comenteaza ziarul Cotidianul. O alta observatie cuprinsa in articol, discursul lui Biden poate imprastia temerile ca, dupa schimbarea presedintelui, Statele Unite ar fi putut abandona statele foste comuniste de dragul unei bune relatii cu Rusia.

In Ziua se acorda atentie comentariilor facute de ministrul de externe moldovean Iurie Leanca la cele spuse la Bucuresti de vicepresedintele american. Oficialul de la Chisinau vede in noua atitudine a lui Biden – care nu a pomenit deloc Moldova si perspectivele ei cu prilejul unei vizite in iunie la Kiev – o confirmare ca Alianta pentru integrare Europeana a pus tara pe un drum corect. In acelasi timp, a spus Leanca si citeaza Ziua, aceste declaratii ar fi fost si un semnal foarte clar ca Moldova trebuie sa aiba relatii de bun a vecinatate cu Romania, tara importanta in zona in ochii americanilor.
XS
SM
MD
LG