Linkuri accesibilitate

"Federaţiei Ruse îi convine, în linii mari, actuala putere de la Chişinău"


Opinia analistului politic moscovit Vladimir Soloviov de la publicaţia Kommersant

Procesele politice din Republica Moldova ca şi cele din întreg spaţiul CSI sunt urmărite cu atenţie la Moscova, care consideră acest spaţiu drept zona sa de influenţă, spune jurnalistul de la Kommersant Vladimir Soloviov. Preşedintele rus, Dmitrii Medvedev a demonstrat încă o dacă acest lucru, întîlnindu-se la Chişinău pe 9 octombrie, în marginea summitului CSI, cu liderul democrat Marian Lupu, un simplu deputat, dar care este candidatul noii puteri de la Chişinău la funcţia de şef al statului.

„Întîlnindu-se cu Lupu, Medvedev, Moscova au lansat un semnal foarte clar, esenţa căruia este că Federaţiei Ruse îi convine, în linii mari, actuala putere de la Chişinău şi că aceasta nu-i provoacă iritare”, spune Vladimir Soloviov, adăugînd că acum, Moscova aşteaptă pur şi simplu să se încheie odată perioada transferului de putere prin alegerea unui nou şef al statului.

Jurnalistul de la Kommersant afirmă că autorităţile ruse demult nu mai consideră că Partidul Comuniştilor ar putea fi singurul lor partener în Moldova, pentru că prea sinuoase a fost relaţiile dintre cele două ţări în ultimii ani. „Acum, cînd comuniştii sunt în opoziţie, n-am auzit pe nimeni dintre oficialităţile ruse să exprime regrete sau să poarte doliu în legătură cu aceasta. Mai mult, - spune Vladimir Soloviov, - unii funcţionari de rang înalt de la Kremlin vorbesc despre faptul sau îşi exprimă speranţa că printre cei 48 de deputaţi comunişti se vor găsi persoane care îşi vor da totuşi votul pentru candidatura lui Marian Lupu şi prin asta vor pune capăt haosului politic”.

Analistul politic de la Kommersant spune că împărtăşeşte acest punct de vedere, exprimat neoficial de autorităţile ruse, pentru că Partidul Comuniştilor riscă să acumuleze şi mai puţine mandate în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate.
XS
SM
MD
LG