Linkuri accesibilitate

"Am solicitat CE ca noul acord cu Moldova să fie unul de asociere"


Monica Macovei
Monica Macovei

Interviu cu Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei interparlamentare PE - Moldova

Iolanda Badilita: Vorbiti-ne despre prioritatile Dvs.

Monica Macovei: Prioritatile mele sunt cele ale Parlamentului European si ale Uniunii Europene: sa sprijinim Moldova sa duca la bun sfarsit reformele necesare democratizarii tarii in toate domeniile: justitie, administratie, libertatea presei ( in special ma refer la radioul si televiziunea publice unde este nevoie de transparenta si sa se asigure independenta si obiectivitatea acestor institutii de presa), economic.

Iolanda Badilita: Exista o ordine a acestor prioritati? Ce ati plasa pe primul loc?

Monica Macovei: In opinia mea aceste lucruri nu pot merge una dupa alta ci toate deodata. Nu putem sa ne ocupam de economie si sa lasam justitia si administratia.

Iolanda Badilita: Ati avut o prima intalnire a delegatiei si un prim contact cu noua majoritate de la Chisinau. Care e impresia generala pe care o aveti acum?

Monica Macovei: Nu am avut pana acum o reuniune a Delegatiei noastre cu parlamentarii de la Chisinau pentru ca pana in acest moment delegatia moldoveana nu s-a constituit. Ne-am intalnit e adevarat la Bruxelles atat cu presedintele Parlamentului de la Chisinau cat si cu Vlad Filad, premierul moldovean.

Iolanda Badilita: Ati avut contact, asadar doar cu o parte dintre cei care ii reprezinta pe cetatenii moldoveni. Comunistii au obtinut un scor bun la alegeri si reprezinta optiunea multor moldoveni. Care este pozitia Dvs din acest punct de vedere?

Monica Macovei: Sigur ca atunci cand ne vom deplasa in Moldova vom avea intalniri cu toate fortele politice inclusiv cu Partidul Comunistilor. Dar eu apreciez faptul ca reprezentantii fortelor democratice care au castigat aceste ultime alegeri au facut un prim drum la Bruxelles, la institutiile europene, ca sa transmita mesajul lor care a fost total pro-reforme.

Iolanda Badilita: Si comunistii au spus ca vor sa faca reforme...

Monica Macovei: Da, vedem ce au facut in 8 ani de zile. Consideram ca din punct de vedere politic fortele care au castigat alegerile din Republica Moldova sunt fortele democratice. Dincolo de vorbe ne uitam si la fapte, ne uitam si la ce au facut comunistii fiind atatia ani de zile la putere. Daca vorbim despre democratie ne uitam cum au decurs alegerile din aprilie. Sunt oameni care au fost batuti, care au fost tinuti in detentie. Nu asa se organizeaza niste alegeri democratice.

Iolanda Badilita: Intentionati sa insistati pe continuarea anchetelor?

Monica Macovei: Categoric. Este necesar sa se porneasca, daca nu s-au pornit si sa se faca pana la capat si eficient aceste anchete. Este imporntant ca cei vinovati sa fie adusi in fata justitiei.

Iolanda Badilita: Sustinatorii comunistilor ar fi de parere ca Romania si-a dorit foarte mult presedintia Delegatiei interparlamentare PE-Moldova din ratiuni unioniste. Care ar fi raspunsul Dvs?

Monica Macovei: Ca Romania nu are astfel de ambitii unionale.

Iolanda Badilita: Ati solicitat vineri Comisiei Europene suplimentarea sprijinului financiar pentru Moldova...

Monica Macovei: Comisia Europeana a facut vineri o declaratie in Parlamentul European cu privire la situatia economica din Republica Moldova. Am spus cu aceasta ocazie ca acest guvern pro-european trebuie sprijinit pentru a nu cade victima situatiei economice severe in care se afla tara in acest moment. De asemenea am solicitat Comisiei Europene un pachet de asistenta mai substantial decat cel pregatit cu ceva timp in urma. Am precizat ca este vorba de un ajutor la nivel de macroeconomie- micsorarea deficitului bugetar si plata salariilor si pensiilor- plus sprijin financiar pentru implementarea reformelor pe care cei care au castigat aceste alegeri si-au luat angajamentul ca le vor indeplini si pe care UE le cere. Deci interesul este comun. Pe scurt am cerut un sprijin financiar mai consistent. De asemenea am cerut ca noul acord la care se lucreaza in prezent sa fie unul de asociere.

Iolanda Badilita: Puteti explica diferenta dintre cele doua tipuri de acorduri?

Monica Macovei: Acordul de asociere este inceputul de drum pentru integrarea in UE. M-am referit expres la vize. Cred ca este foarte important sa se inceapa deja negocierile cu Moldova pentru liberalizarea vizelor. Este important pentru oameni sa aiba libertatea de circulatie. Dobandesc informatii, vad cum este in alte parti si schimba atitudinea oamenilor fata de reforme.

Iolanda Badilita: Ce orizont de timp putem da acestei masuri de a fi pusa in aplicare?

Monica Macovei: Nu va pot da un orizont de tip acum. Vom vedea daca se va decide ceva in acest sens la Consiliul din septembrie. Dupa cum stiti s-au facut propunerile pentru Macedonia, Serbia, Muntenegru, care si-au facut temele. Urmeaza apoi Balcanii de Vest.

Iolanda Badilita: De ce ar fi mai pregatiti Balcanii de vest decat Moldova?

Monica Macovei: Din motive tehnice legate de securizarea frontierelor, pentru ca UE are interesul sa aiba granite sigure.

Iolanda Badilita: Balacanii de vest au pus la punct acest sistem si pentru ca au avut banii necesari.

Monica Macovei: Si vointa politica si bani. Iar vointa politica in acest moment nu ma indoiesc ca exista in Moldova.
XS
SM
MD
LG