Linkuri accesibilitate

Dărăpănăturile


Chișinăul, o urbe a babiloniei arhitecturale.

“Chişinăul ăsta e numai schele, e un mare şantier!” mi-a spus un străin care a vizitat recent în premieră capitala noastră europeană. Într-adevăr, e greu să găseşti astăzi o stradă în Chişinău pe care să nu se construiască sau să nu se repare clădiri. Oraşul se primeneşte mereu, fapt care îi face pe mulţi să creadă că economia “merge ca ceasul”.

Însă la o privire mai atentă se poate constata cu uşurinţă că oraşul-şantier e cu probleme. În primul rînd, constructorii grăbiţi ai tranziţiei nu prea ţin cont deseori de ceea ce se află alături, dau dovadă de prost gust. Toţi sînt preocupaţi de propria parcelă şi, fireşte, ansamblul nu e deloc armonios. În fapt, Chişinăul e o urbe a vecinătăţilor discordante, a babiloniei arhitecturale. Castelele faraonice sau amestecat cu căminele cenuşii ale lui Hruşciov, stomatologia e vecina buticului burduşit cu lichide alcoolice.

În al doilea rînd, se vede cu ochiul liber că unele construcţii durează o veşnicie. Sînt o sumedenie de case nefinalizate, abandonate, care se înalţă cu ţîrîita, ani de zile sau chiar decenii. Pe locul fostului cinematograf “Iskra” a încremenit o construcţie neterminată. Cu paşi liliputani creşte clădirea imensă de lîngă hotelul “Cosmos” al cărei fundament e, pare-se, din perioada sovietică. Centrul Chişinăului e plin de construcţii care nu mai au o finalitate.

O discuţie aparte e cea despre dărăpănăturile care uneori creează aparenţa unei viitoare construcţii. Mai există încă multe case deteriorate, gata să se dărîme. Una e chiar în preajma biroului Europei Libere. În mod normal, aceste case dărăpănate ar trebui demolate, iar în locul lor ar trebui să apară clădiri noi. Însă casele părăsite-ruinate nu dispar. Probabil, proprietarii terenurilor cu dărăpănături aşteaptă nişte cumpărători bogaţi şi generoşi iar aceştia din urmă nu-şi mai fac apariţia.

Da, Chişinăul e, aşa cum a zis, cunoscutul meu din străinătate un imens şantier. Numai că şi şantierul acesta e o mostră a haosului tranziţiei.
XS
SM
MD
LG