Linkuri accesibilitate

Migranţi moldoveni pe cale de a deveni iberici sau italici


O lume răsturnată

Pribegind prin Portugalia - soarta de a-ţi cunoaşte nepoţii doar din fotografii

Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, motivele de baza ale exodului populaţiei sunt considerate veniturile reduse, lipsa locurilor de munca si starea deplorabila din mediul rural. Ar mai fi si lipsa oportunitaţilor de crestere profesionala. Numarul real al moldovenilor plecaţi la munci peste hotare nu il cunoaste nimeni, statisticile arata ca ar fi o jumatate de million. Numai in Portugalia ar putea sa se afle la lucru aproximativ 30 de mii de moldoveni.

Pret de o saptamana cat m-am aflat in Portugalia am cunoscut mai mulţi moldoveni care lucreaza in aceasta tara. Am fost pe la ei acasa, i-am intalnit pe santiere sau la alte locuri de munca. Mi-a fost dat sa aud oameni care nu si-au vazut familiile de ani buni de zile. Cineva dintre ei imi spunea ca isi cunoaste nepotul doar din fotografii. Altul ca are o fiica in clasa a noua. Acasa a fost de doua ori, iar odrasla ii spune la telefon „nene”.

Cu familia Ticu
Nu e si cazul familiei Elenei si lui Valeriu Ticu. Copiii sunt alaturi de parinti, in Lisabona si asta dupa mai multi ani de despartire.

E greu sa vezi cum o familie de moldoveni isi accepta umil destinul. Când vine vorba de „casa” trag aer in piept, inghit in sec si lasa vorbele sa stea ascunse undeva in adâncul sufletului fara a le expune. Ei doar ofteaza. De altfel, acel oftat inabusit trebuie sa il auda si acei care conduc R. Moldova. Unii dintre moldoveni, aflati in strainatate prefera sa stea mai izolati din simplu motiv ca orice iesire costa bani, doar au venit sa cistige. Cetatenia portugheza se acorda dupa 6 ani de sedere legala in Portugalia, avind in vedere ca intrarea masiva aici a fost in 2000-2002 si apoi a urmat o perioada de legalizare atunci multi obtin cetatenia acestei tari.

Sotii Maria si Vasile Marian, sunt o alta familie pe care am cunoscut-o la Braganca, un oras din Portugalia.
Familia Marian în fața obiectivului


Cei plecaţi la la munca peste hotare, indiferent de cat si unde lucreaza, fac si un sacrificiu! Ei castiga fiecare ban nu atat de usor, in condiţii uneori greu de imaginat si suportat!

Dumitru Butnaru
Dumitru Butnaru spune ca e un norocos, portughezii au fost generosi si i-au oferit aceasta posibilitate de a-si asigura un trai decent. El regreta faptul ca avand studii superioare nu a fost apreciat dupa merit in Moldova.

Valeriu Jereghi

Un film facut dintr-o rasuflare… Filmul „Arrivederci” a fost distins cu Grand-Prix al Teleforumului Euroasiatic, desfasurat la Moscova in noiembrie 2008, unde a concurat cu alte 200 de pelicule din peste 20 de ţari. Iar mai recent a fost nominalizat pentru Premiile Erasmus EuroMedia, acordate de catre Societatea Europeana pentru Educaţie si Comunicare. Filmul artistic „Arrivederci” este un produs al companiei de film „Prim-Plan Studio” si povesteste despre dragostea unui copil pentru mama sa, dar si despre drama pe care o traieste, in timp ce aceasta e plecata la munca in Italia. Filmul distins cu Marele Premiu al Teleforumului Euroasiatic de la Moscova a fost proiectat in Parlamentul European si a cules aplauze in mai multe capitale in cadrul turneului sau european. Despre migratie vorbim cu regizorul filmului, Valeriu Jereghi, cel care mai multi ani a lucrat si el in strainatate, la Moscova.
XS
SM
MD
LG