Linkuri accesibilitate

Dilema americană în Afganistan, Pakistan şi Irak


Soldaţi pakistanezi şi refugiaţi din Waziristan de Sud
Soldaţi pakistanezi şi refugiaţi din Waziristan de Sud

Defiicitul de democraţie adînceşte climatul de instabilitate

Saptamina trecuta, armata pakistaneza a initiat o ofensiva majora impotriva elementelor talibane din Wazinistanul de Sud, cu sprijin de informatii american. Este probabil cea mai ampla actiune de acest gen impotriva unei miscari fundamentaliste, intr-o tara musulmana. Dar regimul presedintelui Asif Ali Zardari este mult prea slab pentru a mentine stabilitatea chiar si acolo unde fortele armate cistiga teren. Situatia e complicata si de faptul ca armata pakistaneza e infiltrata de elemente cu simpatii fundamentaliste si e nemultumita de insistenta americana de a se supune controlului civil. Sucesul impotriva talibanilor depinde de masura in care administratia de la Washington il sprijina pe Zardari, fara a-l compromite insa printr-un exces de simpatie.

In Afganistan, Statele Unite au reusit sa-l convinga pe presedintele Hamid Karzai sa accepte reluarea scrutinului, considerat viciat. Regimul Karzai este considerat corupt si compromis si doar absenta unei alternative credibile il poate salva. Iar Barack Obama asteapta si acolo intarirea regimului civil, pentru a se asigura ca trimiterea de noi forte militare va duce la cistiguri sustenabile.

In Irak, ambasadorul american, Christopher Hill si comandantul militar american, general Ray Odiermo incearca sa impace diversele factiuni politice pentru ca alegerile preconizate sa aiba loc in ianuarie sa se materializeze.

Observatorii politici sustin ca fara a ajuta constructia institutionala si democratica, Barack Obama nu va reusi sa obtina stabilitate in tarile respective. Ramine de vazut daca si prin ce mecanisme este presedintele dispus sa ajute. Efortul este complicat si de faptul ca atentia americana este divizata intre cele trei tari, in toate existind riscul ca elemente extremiste sa le scidenze si sa deraieze democratiile incipiente.
XS
SM
MD
LG