Linkuri accesibilitate

Recunoaşterea meritelor lui Oleg Orlov, Serghei Kovaliov, ale Liudmilei Alexeieva, şi postum ale Nataliei Estemirova

Memorial a fost prima organizatie non guvernamentala din URSS creata in scopul apararii drepturilor omului. Organizatia a fost fondata de raposatul disident Andrei Saharov. Este astfel o recompensa de o foarte mare importanta simbolica faptul ca Memorial a primit premiul anual al Parlamentului European si ca acest premiu poarta numele lui Andrei Saharov. Premiul ii onoreaza in primul rand pe cei trei membri cei mai importanti ai organizatiei, Oleg Orlov, Serghei Kovaliov si Liudmila Alexeieva, insa in acelasi timp o onoreaza si pe activista cecena a organizatiei Memorial Natalia Estemirova, asasinata in luna iulie la Groznîi.

In 2004, Natalia Estemirova si Serghei Kovaliov fusesera deja propusi pentru acest premiu, care in cele din urma a fost acordat in acel an Asociatiei Ziaristilor din Bielorusia. Serghei Kovaliov, la randul sau, este un fost suprevietuitor al Gulagului si a fost unul din cei mai apropiati colaboratori ai lui Saharov. Natalia Estemirova –militanta cecena asasinata- colaborase in urma cu citva ani cu Anna Politkovskaia, pe cind ziarista, si ea asasinata in urma cu doi ani la Moscova, ancheta asupra abuzurilor comise de autoritati in Cecenia.

In cele doua decenii de existenta, Memorial a functionat cu fonduri provenite in special din donatii din strainatate. Pe langa activitatea sa in favoarea drepturilor omului, Memorial asigura asistenta juridica victimelor Gulagului, duce activitati educative si de cercetare si organizeaza la randul sau un concurs anual destinat tinerilor si adolescentilor care scriu pe teme sociale. Toate aceste activitati sint importante, in masura in care, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in Germania in ultimele cinci decenii, in Rusia nu exista multe eforturi in directia unui studiu nepolitizat al istoriei si a unei impacari cu trecutul. Memorial considera astfel ca bunastarea unei societati nu trebuie sa fie doar economica si ca o democratie autentica se bazeaza in primul rand pe o societate civila care si-a incheiat socotelile cu trecutul... sau care cauta sa si le incheie.

La inceputul lunii octombrie, Memorial a pierdut procesul intentat la Moscova de catre Ramzan Kadîrov, presedintele cecen numit de Putin si pe care directorul Memorial, Oleg Orlov il acuzase ca ar fi organizat asasinarea Nataliei Estemirova. Procesul a permis insa organizatiei sa readuca in atentie abuzurile comise de autoritati in Cecenia, in mod sigur cele mai grave incalcari ale drepturilor omului din Rusia de astazi.
XS
SM
MD
LG