Linkuri accesibilitate

„Ticking the Wrong Boxes”, un articol de opinie semnat de candidatul la președinția României, Mircea Geoană.

Decizia administraţiei Obama de a-şi modifica desfăşurarea scutului antirachetă în Europa centrală şi de est a fost văzută în regiune ca o expresie a mentalităţii „bifatului” de la Washington: Este blocul central şi est-european democratic? Bifăm. Mai departe: Rusia şi Iran.

Această viziune este la fel de simplistă şi de prost direcţionată pe cât este de contorsionată şi de greşită.
Dar Europa centrală şi de est nu se poate plânge de asta fără să devină ea însăşi vulnerabilă la acuzaţii că ea însăşi are o gândire de tip „bifăm şi trecem mai departe”. Suntem în Nato? Bifat. Mai departe, spre Uniunea Europeană.

Aşa apare prima lecţie importantă atât pentru Statele Unite, cât şi pentru ţări ca România, Polonia sau Cehia: relaţiile au nevoie de muncă şi de atenţie constantă. Pe de o parte, este adevărat că ţările din Europa centrală şi de est s-au implicat cu trupe şi resurse în operaţiunile conduse de Statele Unite atât în Irak, cât şi în Afganistan, (implicări) foarte semnificative ţinînd seama de mărimea armatelor şi economiilor lor. În acelaşi timp, se pare că noi am considerat implicarea americană în regiunea noastră de la sine înţeleasă. Am exploatat potenţialul nostru strategic în timpul operaţiunii „Libertate irakiană” atunci când asta a servit obiectivelor noastre de politică externă, dar nu am reuşit să reiterăm relevanţa regiunii noastre pe o bază continuă.

Aici avem a doua lecţie pentru Statele Unite, ca şi pentru restul lumii şi chiar pentru noi înşine: Europa centrală şi de est contează. Este o lecţie care s-a văzut mai întâi în urmă cu două decenii, când regiunea noastră a atras atenţia din motive cât se poate de îndreptăţite: căderea regimului comunist şi promisiunea libertăţii. Este şi o lecţie reiterată în ultimele luni, când Europa centrală şi de est au intrat din nou în centrul atenţiei, dar din motive rele: potenţialul dezechilibrelor ei economice de a deraia şi mai mult restul Europei şi chiar lumea.

Este adevărat că evoluţia Europei centrale şi de est nu a inspirat întotdeauna încredere după toamna istorică a lui 1989. Reformele au fost sincopate. Puţine ţări s-au mişcat cu viteze similare în aceeaşi direcţie, în orice moment. Aproape nici una din ţările post-comuniste nu a evitat excesele, fie financiare, fie ideologice. În jocul de-a biciul şi zahărul cu partenerii noştri europeni şi americani, toţi am înregistrat propriile variante de progres.

Drept consecinţă – şi în ciuda unor eforturi ca implicarea noastră în Irak şi Afganistan – ţările din Europa centrală şi de est au contribuit la percepţia că sunt mai puţin decât parteneri de nădejde pentru discuţii în stare să aducă contribuţii consistente la cele mai presante dezbateri din afacerile internaţionale.

Aceasta trebuie să se schimbe. Europa centrală şi de est trebuie să combine ceea ce are deja cu eforturi credibile şi susţinute de a obţine lucrul de care are nevoie: un scaun la mesele unde se iau deciziile importante, o relaţie mai largă şi mai adâncă cu Statele Unite, cu Europa de Vest şi cu lumea.

Care este punctul de pornire? Suntem, în înţelesul cât se poate de propriu al cuvântului, la mijloc. Suntem la răscrucea resurselor energetice şi a pieţelor energetice. Economiile noastre sunt integrate în fluxul global, atât al capitalului cât şi al bunurilor şi serviciilor. Suntem la o aruncătură de băţ de conflicte îngheţate şi zone de instabilitate. Şi, într-adevăr, suntem în raza de acţiune a rachetelor pe care Iranul continuă să le dezvolte.
Nu este de ajuns ca toate acestea să fie recunoscute. Pentru ca Europa centrală şi de est să joace rolul de pivot între Est şi Vest, ea trebuie să-şi actualizeze viziunea despre lume pentru a recunoaşte noul context global, traversînd politica, economia, securitatea şi dezvoltarea.

Trebuie să ne dezbărăm de abordarea pe baza conceptului de „siloz” a afacerilor internaţionale. Securitatea nu poate fi separată de finanţe sau energie, după cum nici chestiunile dezvoltării şi mediului ambiant nu pot fi separate de securitate sau politică. Dacă vrem să convingem că toţi suntem în aceeaşi barcă, trebuie să recunoaştem că afacerile internaţionale sunt mai interconectate decât oricând. În acelaşi timp, trebuie să ne dezbărăm şi de obiceiul construirii politicilor pe termen scurt şi în mod reactiv, înlocuindu-l cu o concepţie care priveşte înainte, proactivă şi pe termen lung.

În ultimele două decenii regiunea noastră şi lumea au fost în mod repetat prinse pe picior greşit de evenimente ale căror pagube ar putut fi micşorate prin ceva mai multă pregătire. Lumea a trecut de la al doilea război mondial la războiul rece, la post-comunism, la terorismul internaţional şi la o criză financiară provocată în mare parte de incapacitatea de a adopta politici interdisciplinare, pe termen lung. Sunt, o recunosc, obiective ambiţioase pentru o regiune care se află de abia două decenii într-un proces de revenire din comunism şi tiranie. Dar este tipul de paşi pe care îi fac şi aliaţii noştri când îşi conturează obiectivele strategice.

Dacă noi, cei din Europa centrală şi de est vrem să fim luaţi în serios, trebuie să ne perfecţionăm jocul. Trebuie să aducem contribuţii relevante la dezbaterile globale şi să eliminăm pretextele de-a nu fi parteneri de nădejde. În mod concret, în chestiuni ca apărarea balistică atenţia noastră nu trebuie distrasă de mărimea prezenţei americane în Europa centrală şi de est, când ceea ce contează este nivelul de protecţie furnizat de noua tehnologie.

Când vine vorba de relaţiile cu Rusia, trebuie să găsim căi de a avansa dezbaterea, nu de-a o deturna, astfel încât să mărească progresul, nu să-l împiedice. E cinstit să spunem că turnura administraţiei Obama în politica apărării balistice a creat un moment „delicat” pentru Europa centrală şi de est. Dar un impas nu trebuie să fie neapărat o criză. Ar fi mult mai bine să-l vedem ca pe o oportunitate. Această relaţie nu are nevoie de un buton „reset”. Are totuşi nevoie de o actualizare.

Traducere de Mircea Ţicudean

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG