Linkuri accesibilitate

România - partener de încredere al Statelor Unite


Vicepreședintele american Joe Biden cu președintele Traian Băsescu

Vicepreședintele Joe Biden la București.

In turneul sau central-european, vicepresedintele american Joe Biden nu a ales intimplator Bucurestiul ca punct cheie al calatoriei sale. Aflata la frontiera de est a Aliantei Nord Atlantice, Romania ramine in acelasi timp nu doar tara de granita a Uniunii Europene ci si statul NATO cel mai interasat sa joace un rol strategic la Marea Neagra. In acelasi timp romanii isi pastreaza de ani de zile increderea nezdruncinata in NATO, la sapte ani de la admiterea tarii in aceasta organizatie.

Practic, potrivit sondajelor de opinie dupa Biserica si Armata institutii in care romanii au cea mai mare incredere, pe locul trei in acest top, cu o cota de peste 60 la suta se afla Organizatia Tratatului Nord Atlantic (NATO). Spre deosebire de alte state din zona, participarea soldatilor romani la pacificarea Irakului nu a creat un curent de opinie defavorabil, anti-american sau anti-NATO, iar incercarea liberalilor romani de a confectiona in mod artificial o manifestare de acest fel s-a soldat cu un esec.

In plus, in plina criza politica, presedintele roman a inteles mesajul secretarului general NATO si a promis ca va dubla efectivele militare din Afganistan. In acest moment Romania participa la opertaiunile militare sub egida NATO din Afganistan cu aproape 1000 de soldati, dar au fost deja aprobate sumele necesare pentru ca numarul lor sa creasca la 2000.

Romania ramine o tara cheie in aceasta zona pentru Statele Unite, mai cu seama ca bazele americane de linga Constanta, cel mai mare port din sud-estul Europei, au fost primite de opinia publica si de politicieni cu aceeasi caldura, iar numarul militarilor americani care vor fi gazduiti aici va creste in urmatorii ani.

Vecinatatea cu Ucraina si Republica Moldova a fost bine administrata de Romania, in opinia liderilor NATO, care apreciaza si relatiile speciale pe care oficialitățile de la Bucuresti le-au pus la punct cu Afganistanul. Credibilitatea Romaniei in ochii aliatilor atlantici a crescut si fiindca alternantele la putere nu au modificat in nici un fel angajamentele externe ale tarii. Pentru Statele Unite un alt punct forte ar putea fi si faptul ca Romania a ramas fidela proiectului Nabucco prin care s-ar putea creea o alternativa la dependenta europenilor de gazul rusesc. In vreme ce toti ceilalti parteneri europeni din Nabucco au cochetat intr-un fel sau altul cu South Stream, proiectul concurent al Rusiei, Romania a fost consecventa cu Nabucco, acceptind inclusiv pierderile colaterale pe care le-a avut pe axa Bucuresti-Moscova.

Pentru viitorul conexiunilor energetice est-vest, Romania ramine un punct nodal, fiindca aici se intersecteaza cele mai importante dintre ele, dar si pentru ca Romania are infrastructura necesara pentru rafinarea produselor petroliere. In viziunea Statelor Unite, Romania poate deveni o curea de transmisie intre vest si est, iar aceasta perspectiva a fost incurajata ieri prin discursul vicepresedintelui american.
XS
SM
MD
LG