Linkuri accesibilitate

Iurie Roșca despre evenimentele de acum 10 ani - o comparație cu situația politică actuală

Radio Europa Libera a vrut sa afle de la fostul vicepresedinte al parlamentului Iurie Rosca, daca situatia de acum din parlament i se pare asemanatoare cu situatiile create in urma cu zece ani.

Iurie Rosca:
Sint similitudini, sint si diferente. Actorii politici in mare sint aceeasi. In acelasi timp, trebuie sa remarc, astazi mi se pare ca intoleranta si caracterul ireconciliabil al celor doua tabere este mult mai pronuntat. Fapt pe care eu il consider regretabil deoarece, in opinia mea, alegerile parlamentare noi nu sint necesare.

Tara are nevoie de un parlament functional, de un guvern functional, de buna functionare a tuturor institutiilor democratice. Prioritatile sint de ordin economic. Iar pentru asta este nevoie de stabilitate politica si de respectarea tuturor angajamentelor noastre internationale la capitolul institutii democratice, dar si reforme economice. Prin urmare desigur ca un compromis rezonabil ar fi necesar.

Cele doua tabere se acuza, dar trebuie sa recunoastem, ca nici cei care au obtinut cu citeva mandate mai mult, cumulativ, nu au avut o retorica prea amicala sau eleganta, astfel incit sa poata pretinde ca Partidul comunistilor a respins din start orice oferta de comunicare. Nu poti sa il injuri cu toate epitetele cele mai degradante pe oponentul politic, sa il ameninti ca il bagi la puscarie, dupa care sa spui « domnule, nu ai incotro, oricum ai sa votezi pentru mine ». Mi se pare ca ori a fost un calcul gresit, sau a fost unul constient care sa provoace alegeri parlamentare din nou. Daca se mizeaza pe ruperea Partidului comunistilor, nu stiu daca este cea mai buna solutie in sensul in care se va gasi numarul necesar de voturi.

Ceea ce mi se pare insa deosebit de grav si pot sa spun fara precedent in practica legislativa a Republicii Moldova este adaptarea celor mai importante legi care asigura buna functionare a parlamentului si a institutiior centrale ale puterii de stat , atit executivul cit si institutiile autonome ale puterii centrale de stat, la situatia circumstantiala de astazi. Vrem sa schimbam viceministrii, schimbam legea. Vrem sa evitam dizolvarea parlamentului – taraganam, vrem sa renuntam la actuala componenta a Consiliului Audiovizualului si cel de Observatori – schimbam legea. Este o tactica exclusiv revolutionara care nu are nimic nici cu liberalismul si nici cu exercitiul democratic caracteristic tarilor democratice. Vreau sa accentuez inca o data: practicile negative care au fost si in fosta guvernare si in alte guvernari nu justifica ciopirtirea legislatiei.

Vasile Botnaru
: Sinteti cunoscut pentru compromisul pe care l-ati facut in relatiile cu comunistii. Acum cum se poate obtine o conciliere astfel incit sa se gaseasca un limbaj comun ?

Iurie Rosca
: In primul rind, ceea ce mi se pare regretabil este ca daca liderii politici nu au gasit, hai sa spunem asa, tarie de caracter si retinere pentru a dialoga unii cu altii, nu neaparat prin intermediul presei, ci fata catre fata si neoficial, ar fi fost bine sa se gindeasca la niste mediatori. Fie din interiorul societatii noastre, fie cineva din exterior. O autoritate morala. Fie ca ar fi vorba despre un demnitar care ar reprezenta o institutie internationala, fie ca ar fi o celebritate din regiune, care ar fi putut sa faca aceasta diplomatie de suveica, sa faca naveta intre grupurile politice pentru a exercita un mod cel mai reusit de depasire a impasului. Mi se pare ca s-ar fi putut si inca mai poate fi gasita o solutie.

Daca unii mizeaza sa exercite puterea cu 53 de mandate 4 ani de acum inainte, iar altii mizeaza sa obstructioneze, nu mi se pare cea mai fericita solutie. De aceea iesirea din impas ar fi identificarea solutiilor de dialog. Dar ceea ce mi se pare extrem de important este renuntarea la violentele de limbaj. Eu singur poate ca am fost campionul expresiilor dure, pe care le regret. Oameni sintem, asa imi este temperamentul. Este foarte greu sa te schimbi din mers. Si atunci cind apar sitautii tensionate mai scapi cite o vorba poate ca nu prea bine masurata. Dar mi se pare ca acest exercitiu retoric pe care eu il vad in fiecare zi prin institutiile mass-media pe care il debordeaza ambele tabere devine o « norma » .

XS
SM
MD
LG