Linkuri accesibilitate

Speranţa că în Moldova nu vor mai fi aleşi conducători care nu-şi cunosc limba


"Ziua" în schimb publică un comentariu pesimist despre controlul continuu al comuniştilor

“Comunistii controleaza in continuare Moldova. Comunistii o vor controla si in viitorul apropiat. Partidul Comunistilor nu s-a dezmembrat – nici macar nu si-a schimbat conducerea, iar Marian Lupu nu a reusit sa realizeze bresa necesara pentru ca partidele pro-occidentale sa reuseasca sa controleze legislativul”, scrie George Damian intr-un comentariu din Ziua. In defavoarea partidelor Aliantei pentru Integrare Europeana ar juca si apropierea iernii. Pe fondul crizei economice, primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca a fost nevoit sa mareasca tarifele la caldura si la transportul public, tocmai cand comunistii se silesc mai abitir sa-i asmuta pe pensionari impotriva lui, se arata in Ziua. Comentatorul revine la ideea ca Romania a gresit ingreunand acordarea vizelor pentru moldoveni, dupa intrarea tarii in Uniunea Europeana. “Daca basarabenii ar fi putut circula liber in Romania, poate ca mai multi oameni ar fi fost atrasi de optiunea occidentala”.

Gardianul publica un interviu consemnat de Lucia Beiu, de la InfoRusia, cu presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Acesta se arata convins ca tara va avea curand un presedinte validat prin vot si nu alegeri anticipate, care nu i-ar avantaja deloc pe comunisti. Alianta va asigura un scrutin liber, in care si moldovenii din afara granitelor sa poata vota si comunistii nu au de ce sa fie linistiti. Mihai Ghimpu insista pe misiunea riscanta a actualei puteri, de reformare si modernizare a tarii. Citam: “Lucrurile merg atat de rau la noi, incat trebuie sa schimbam ce se poate schimba astazi, fiindca maine va fi prea tarziu. Va fi greu, dureros, vom fi huiduiti, insa alta cale nu avem”.

In privinta relatiilor proaste ale Moldovei cu Ucraina, presedintele interimar spune ca a fost si vina guvernantilor comunisti. Pentru ei Ucraina a fost buna, “numai cand trebuia Moldova sa se salveze dintr-o situatie de criza energetica”. Daca in privinta Kievului, “nu prea a fost corecta atitudinea statului nostru fata de ei”, in relatia cu Romania ar fi direct loc de scuze. Mihai Ghimpu cere scuze pentru insulta adusa Romaniei din partea vechii conduceri si spera ca in Moldova nu vor mai fi alesi conducatori care, citam din Gardianul, “nu-si recunosc limba, cultura si istoria”.
XS
SM
MD
LG