Linkuri accesibilitate

"O bună parte dintre comunişti vrea să salveze poziţia actuală a partidului în parlament"


Mihai Godea (PLD)
Mihai Godea (PLD)

Interviu cu liderul fracţiunii PLD din legislativ Mihai Godea

De ce a decis comisia specială a Parlamentului să ceară amânarea alegerilor prezidenţiale? Pentru mulţi răspunsul este simplu – Alianţa pentru Integrarea Europeană nu-i va putea convinge până vineri, 23 octopmbrie, pe comunişti să dea cele 8 voturi lipsă pentru a-l alege ca preşedinte pe Marian Lupu. Şeful fracţiunii liberal-democraţilor din Parlament, Mihai Godea admite că anume aşa stau lucrurile. Dar el crede că poziţia comuniştilor se va schimba pe măsură ce se apropie termenul limită rezervat alegerii unui nou preşedinte, 11 noiembrie.

Mihai Godea: A fost clar din start de câte voturi dispune Alianţa pentru Integrarea Europeană. Cât priveşte faptul că deputaţii comunişti nu vor vota un candidat al Alianţei, nu cred că este pe deplin adevărat. S-au mai întâmplat nişte lucruri. Luăm în considerare şi scrisoarea adresată de Vladimir Ţurcan lui Vladimir Voronin...

Europa Liberă: Cunoaşteţi conţinutul acestei scrisori? Vladimir Ţurcan nu a făcut-o publică.

Mihai Godea: Nu cunosc conţinutul ştiu doar ce a declarat domnul Ţurcan. Cert este că el a încercat să-i prezinte lui Voronin situaţia în care s-a pomenit Partidul Comuniştilor şi care ar fi soluţiile bune. Există segmente în cadrul Partidului Comuniştilor care înţeleg că alegerile parlamentare anticipate ar fi cea mai proastă soluţie pentru acest partid.
Legislaţia prevede două tentative pentru alegera preşedintelui ţării. Chiar dacă prima tentativă va eşua, nu cred că trebuie transformată într-o tragedie. Există şi o a doua posibilitate. Avem timp până la 11 noiembrie.

Europa Liberă: În acest caz, de ce nu mergeţi înainte cu primul tur pe 23 octombrie, de ce vă pregătiţi să-l amânaţi?

Mihai Godea: Decizia finală nu a fost luată încă. Discuţiile continuă. Oricum, o amânare nu va aduce mare lucru. Dar, indiferent de rezultatul primei tentative, mai există şi cea de a doua, care cu siguranţă că va aduce rezultate concrete, iar Moldova va avea un preşedinte.

Europa Liberă: Pe ce se bazează această siguranţă? Maria Postoico, şefa fracţiunii comuniştilor a spus din nou, miercuri, într-o declaraţie făcută Europei Libere, că deputaţii comunişti nu-l vor vota pe fostul lor coleg, Marian Lupu. De unde vine convingerea Alianţei că se vor găsi totuşi voturi pe parcurs?

Mihai Godea: Vine tocmai din comportamentul comuniştilor. Ei sunt obligaţi să declare pentru opinia publică anumite lucruri. Să nu uităm însă că tot ei au declanşat o isterie pe tema unităţii partidului. Spun mereu că partidul este consolidat, că nu va exista nici un fel de disidenţă şi că nimeni nu va vota un candidat al Alianţei. Mi se pare că aceste lucruri sunt generate tocmai de lipsa de încredere în faptul că fracţiunea lor va rămâne consolidată şi că acţiunile ei vor corespunde declaraţiilor făcute de lideriipartidului.
O bună parte dintre comunişti înţeleg ce ar însemna pentru partid alegerile anticipate şi că trebuie să acţioneze în aşa fel ca să salveze poziţia actuală pe care partidul o are în parlament. Este, de altfel, o poziţie foarte bună cu 48 de mandate.

Europa Liberă: Dar şi Alianţa pentru Integrarea Europeană dă semnale de slăbiciune prin însuşi faptul că vă pregătiţi să amânaţi data alegerilor, deşi aţi stabilit-o iniţial pentru 23 octombrie. Deci, aţi revenit asupra primei decizii. Tot aşa, comuniştii vă acuză că schimbaţi mai multe legi din motive de conjunctură. Bunăoară, aţi micşorat până la majoritatea simplă numărul voturilor necesare pentru a alege componenţa Consiliului de Observatori de la compania Teleradio Moldova. Adică, alegeţi cale pe care le-aţi reproşat-o în trecut comuniştilor. Nu vă este teamă că veţi dezamăgi proprii alegători, mai als în perspectiva unor alegeri anticipate?

Mihai Godea: Nu aş trata atât de simplist situaţia Codului Audiovizualului. La ora actuală, Consiliul de Observatori ai companiei publice naţionale a audiovizualului, Teleradio Moldova, este în bloca. Consiliul este nefuncţional. Nici comuniştii, avînd majoritatea în Parlamentul de legislatura a 16-a nu au reuşit să aleagă trei membri ai Consiliului de Observatori, funcţiile cărora erau declarate vacante, deşi Consiliul Coordonator al Audiovizualului făcuse un concurs şi propusese Parlamentului candidaturile pentru aceste funcţii. Din aceste motive, trebuia să recurgem la acest pas, să micşorăm numărul de voturi necesare pentru a alege membrii Consiliului. Pentru că, de un an de zile, nimeni nu mai controlează activitatea companiei. Nici din punct de vedere editorial...

Europa Liberă: Dar este nevoie de un control editorial?

Mihai Godea: Da, din partea Consiliului de Observatori, care are funcţiile de control şi de conducere. La aceasta mă refer. Dar în momentul în care aceast organ a devenit nefuncţional, toată responsabilitatea i-a revenit conducerii companiei, ceea ce mi se pare mai puţin corect.

Europa Liberă: Dar de ce a fost nevoie de cealaltă modificare a legislaţiei aşa încât membrii guvernului să poată fi încă jumătate de an şi deputaţi. De ce nu aţi mers pe baza legii vechi, să vină în locul lor în Parlament supleanţii de pe listele electorale?

Mihai Godea: Nu s-a făcut o modificare de esenţă a legii vechi, care prevedea posibilitatea ca persoanele delegate în administraţia centrală să cumuleze timp de şase luni funcţia respectivă cu mandatul de deputat. Acest lucra s-a făcut şi în cazul investirii guvernului Greceanîi 2. Noi doar am clarificat un pic redacţia articolului 4.

Europa Liberă: Dar fondul întrebării rămâne. De ce este nevoie ca membrii guvernului să poată reveni în Parlament pe parcursul următoarelor şase luni?

Mihai Godea: Nu ne pregătim pentru demiterea acestui guvern în următoarele şase luni. Dar pentru a elimina orice discuţii în acest sens am amendat articolul 4 al legiidespre statutul deputatului.

Europa Liberă: Posibilitatea anticipatelor rămâne reală, nu-i aşa? Aveţi vreun scenariu pentru o asemenea situaţie?

Mihai Godea: Eu de fiecare dată îl citez pe Eminescu: „Bucuroşi le-m trece toate, de e pace de-i război”. Nu cred că vor avea loc alegerile anticipate. Desigur, ecuaţia politică aşa cum se prezintă în momentul de faţă ar sugera că posibilitatea anticipatelor nu ar fi exclusă, pentru că fracţiunea comuniştilor îşi arată îndârjirea pentru a nu vota candidatul Alianţei. Totuşi discuţiile continuă, iar în cadrul Partidului Comuniştilor există minţi lucide care înţeleg că trebuie deblocată criza politică şi că trebuie să mergem înainte.

Europa Liberă: Dacă anticipatele nu vor avea loc, sau dacă vor avea loc într-o perspectivă mai îndepărtată, Alianţa pentru Integrarea Europeană, cu o majoritate fragilă în Parlament, tot va trebui să colaboreze cumva cu deputaţii comunişti la adoptarea unor legi. Cei căi există pentru a se ajunge la un asemenea dialog între puterea de astăzi şi opoziţie?

Mihai Godea: Această situaţie poate fi una foarte fericită şi propice pentru Republica Moldova. Alianţa de la guvernare va lucra foarte eficient, avînd o majoritate fragilă, iar opoziţia va trebui să lucreze şi ea eficient pentru a ţine în tensiune alianţa majoritară. Dialogul şi colaborarea există. În tot ceea ce se face se ţine cont de reprezentarea proporţională a forţlor politice în parlament. Şi mi se pare un lucru normal. Pentru că tocmai acesta era ceea ce le reproşam comuniştilor că nu fac atunci când se aflau ei la guvernare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG