Linkuri accesibilitate

George Enescu la Praga


Violinistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan în recital la Rudolfinum în Praga
Violinistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan în recital la Rudolfinum în Praga

Un eveniment cultural: concertul duo-ului Remus Azoiței și Eduard Stan.

Marți seară, la Praga, în sala mică de concerte a complexului Rudolfinum, violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan au interpretat cu mare succes un program de sonate de George Enescu și Johannes Brahms. La concertul desfășurat sub egida Institutului Cultural Român a asistat și Victor Eskenasy, care a stat de vorbă cu cei doi instrumentiști români:

„Enescu străbate lumea” s-ar putea intitula seria de concerte întreprinsă în 15 capitalele și marile centre culturale europene și din Statele Unite de duo-ul Remus Azoiței și Eduard Stan, cel dintîi un violonist de adevărată talie internațională, astăzi profesor la Royal Academy of Music la Londra, cel de-al doilea un talentat pianist, stabilit de ani de zile în Germania și care predă la Academia de muzică din Lübeck. Turneul, care a început la 1 octombrie la München, este rodul unui proiect cultural inteligent inițiat, patronat și sponsorizat de Institutul Cultural Român, în scopul promovării în lume a muzicii românești și a celei enesciene în particular.

Intr-o prestație de o calitate rar întîlnită, Remus Azoiței și Eduard Stan au interpretat prima și cea de-a treia sonată de vioară și pian de Enescu, sub-intitulate „Torso”, respectiv „In stil popular românesc” și, între ele, sonatele No. 2 și 3, în la major și re minor, de Johannes Brahms. Aplaudați și ovaționați îndelung de un public redus ca număr, dar entuziasmat de calitatea concertului, cei doi au bisat cu Balada pentru vioară a tînărului Enescu și un Dans ungar de Brahms.

La încheierea concertului am stat de vorbă cu Remus Azoiței despre semnificația turneului sponsorizat de ICR. Violonistul român a precizat și cum își definește bagajul artistic, ce face din el un interpret de mare clasă.

Pianistul Eduard Stan are un background diferit pe care l-a rezumat în cîteva cuvinte, insistînd și asupra rolului esențial al pianistului în acest recital.

Dacă proiectul Institutului Cultural Român de a promova muzica lui Enescu în marile săli de concert din lume este mai mult decît lăudabil, organizarea turneului a lăsat pînă acum de dorit în mai multe centre vizitate de Remus Azoiței și Eduard Stan, inclusiv la Praga.

Nici un afiș, programe doar în limba cehă, lipsa interviurilor pe posturile de radio de muzică clasică au făcut ca în sala de la Rudolfinum, de obicei plină, să se afle doar o mînă de spectatori, în majoritatea lor români, cărora li s-au adăugat cîțiva melomani americani de la Europa Liberă.
Eduard Stan a făcut un bilanț al turneului pînă la etapa pragheză.
Previous Next

XS
SM
MD
LG