Linkuri accesibilitate

Cine va semna la Bucureşti convenţia parafată la Chişinău?


Desincronizarea eforturilor de normalizare a relaţiilor moldo-române.

Parafarea acordului privind micul trafic de frontiera intre Romania si Republica Moldova este prezenta in paginile ziarelor centrale Evenimentul zilei, Ziua si Gardianul. Evenimentul zilei detaliaza avantajele documentului pentru circa un milion de moldoveni din 11 raioane aflate in proximitatea frontierei, la care se adauga si o parte a populatiei din regiunea autonoma gagauza.

Stirea din Gardianul se opreste insa la conexiunea acestei intelegeri multasteptate cu criza politica de la Bucuresti. Nici premierul interimar Emil Boc si cu atat mai putin cel desemnat de presedintele Traian Basescu sa formeze un nou cabinet nu vor putea semna acordul. Vestea ca s-a convenit si infiintarea a trei noi consulate – doua ale Romaniei la Cahul si Balti si unul al Republicii Moldova la Iasi – nu compenseaza concluzia ca “ne confruntam cu o grava desincronizare a eforturilor pentru normalizarea relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti”.

Editorialul Romaniei libere discuta pozitiile principalelor partide politice din Romania, dupa demiterea prin motiune de cenzura a guvernului democrat-liberal condus de Emil Boc. “Fruntasii social-democrati si liberali nu fac decat sa raspandeasca teama de un posibil esec” atunci cand refuza sa-l sustina pe premierul desemnat de presedinte, tehnocratul Lucian Croitoru. Eliade Balan, semnatarul acestui comentariu, vede in comportamentul partidelor care au format o noua majoritate parlamentara o mare “presiune psihologica”. PSD, PNL si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania s-ar teme, de fapt, de forta ascunsa a lui Traian Basescu.

Cel mai stangaci se arata a fi jocul pesedistilor, care s-au raliat propunerii liberale de premier – Klaus Iohannis, primar al municipiului Sibiu – pentru a evita sa plateasca la urne faptul ca au facut parte din guvernul Boc. Editorialul Romaniei libere avanseaza ideea ca acest stil de a se “lipi” de solutia altuia risca sa-i agaseze pe liberali. Acestia, crede Eliade Balan, ar trebui sa realizeze ca o coalitie cu social-democratii ii deserveste masiv.
XS
SM
MD
LG