Linkuri accesibilitate

Dmitry Medvedev la Belgrad - prima vizită a unui şef de stat rus


Preşedinţii Boris Tadic şi Dmitry Medvedev la Belgrad
Preşedinţii Boris Tadic şi Dmitry Medvedev la Belgrad

Acorduri în cadrul "parteneriatului strategic" în domeniul energetic

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat ieri Belgradul la 65 de ani de la eliberarea capitalei Serbiei de ocupaţia nazistă în cel de-al doilea război mondial. A fost prima vizită făcută vreodată de un preşedinte rus în Serbia şi a avut loc pe fondul încercărilor Moscovei să-şi întărească relaţiile cu cel mai apropiat aliat pe care îl are în Balcani.

Preşedintele rus a venit la Belgrad cu promisiunea unui împrumut de un miliard de euro şi cu oferta unui „parteneriat strategic” în domeniul energetic. Condiţiile împrumutului încă nu au fost stabilite, dar în domeniul energetic Rusia şi Serbia au semnat acorduri care prevăd trecerea conductei de gaze ruseşti South Stream prin ţara din Balcani, unde Rusia va construi şi un depozit de gaze. Un alt acord prevede modernizarea principalei companii petroliere sârbe, NIS, în care concernul rus Gazprom deţine pachetul majoritar de acţiuni.

Preşedintele rus a spus că proiectele ample la care lucrează cele două ţări reflectă atât legăturile istorice cât şi atmosfera de prietenie şi încredere care a existat tradiţional între popoarele rus şi sârb.

Preşedintele Serbiei, Boris Tadic i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru că Rusia nu a recunoscut independenţa fostei provincii sârbe, Kosovo. Tadic a mai spus că Medvedev a contribuit ferm la apărarea integrităţii teritoriale a Serbiei şi la suveranitatea ei asupra Kosovo. Liderul sârb a repetat că ţara sa nu va recunoaşte Kosovo în nici o împrejurare. Serbia a contestat legalitatea independenţei Kosovo la Curtea Internaţională de Justiţie, care va examina cazul în luna decembrie.

Vizita preşedintelui rus la Belgrad este o premieră şi are loc după câţiva ani în care Rusia şi-a mărit constant prezenţa în ţara balcanică, mai ales prin proiecte energetice. Sprijinul rus în chestiunea Kosovo a trezit în Serbia un sentiment de profundă recunoştinţă pentru Moscova şi a favorizat strângerea legăturilor, chiar dacă Serbia caută concomitent să devină membră a Uniunii Europene.

Într-un interviu cu serviciului balcanic al Europei Libere, analistul pe problemele Balcanilor stabilit la Vienna, Vladimir Gligorov a spus că Serbia îşi schimbă mereu priorităţile, de la chestiunea Kosovo la integrarea în Uniunea Europeană. Aşa încât Serbia schimbă mereu şi alianţele. Este o politică periculoasă, crede analistul balcanic.

La Belgrad, preşedintele rus şi cel sârb au participat ieri la manifestările de 65 de ani de la eliberarea capitalei sârbe de sub nazişti de către partizanii iugoslavi şi trupele sovietice. Celor doi li s-a alăturat şi Milorad Dodic, premierul republicii bosniace Srbska, într-un moment în care Bosnia-Herţegovina este măcinată de cea mai gravă criză politică de la războiul din 1992-1995. Etnicii sârbi din Bosnia-Herţegovina, cu un aparent sprijin de la Belgrad, încearcă să împiedice eforturile occidentale pentru întărirea guvernului central în această ţară puternic fragmentată pe criterii etnice.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG