Linkuri accesibilitate

O discuție cu expertul economic Iurie Gotișan.

Nu este o surpriza pentru nimeni ca pe fundalul crizei economice, nici agriculturii nu are cum să-i meargă bine. Cât de mult a suferit şi ce remedii ar putea prescrie noul guvern? l-a intrebat Vasile Botnaru pe analistul economic Iurie Gotişan:

Iurie GOTISAN: Fără îndoială că seceta din acest an si efectele crizei economice au influentat destul de negativ agricultura, sector care in primăvara era speranţa economiei in acest an de recesiune. Recesiune care la rîndu-i a influenţat negativ cererea de produse agricole atît pe intern, cît şi în exterior. Practic, în egală măsură au fost afectate ambele ramuri, adica fitotehnia si zootehnica. Totuşi, daca producţia din fitotehnie la toţi indicatorii a fost negativă, apoi cea din zootehnie, în particular producţia de carne, ma refer la industria carnii, a avut o crestere de circa 14 la suta, si industria laptelui de circa 1 procent. Deci au fost principalele sectoare care au temperat într-un fel recesiunea din agricultura, dar care tot in minus a fost pentru aceasta perioada – estimata la peste 10 la usta.

Vasile BOTNARU: Adica si-a facut efectul inertia, un nou guvern in citeva saptamini nu a avut cum sa schimbe radical starea de lucruri, dar promite sa fie un guvern reformator. Cit de radicale sint masurile pe care le promite noul cabinet de minsitri?

Iurie GOTISAN: Nu am vazut masuri revoluţionare in actualul program de guvernare. Principalele obiective ale acestuia cum ar fi asigurarea securităţii alimentare a ţării, armonizarea sistemului naţional de standarde sau eficientizarea sistemului de subvenţionare a agriculturii in mare parte figurau şi pe agenda de lucru a vechiului guvern.

Bineînţeles, sînt stipulate acţiuni care merită atenţia ca de exemplu eliminarea barierilor interne - specificat „a tuturor barierelor” - la exportul produselor agricole. Sau susţinerea accesului producătorilor agricoli la proiectele investiţionale finanţate din fondurile europene, prin asigurarea de la bugetul de stat a sumelor necesare cofinanţării asta e de fapt una din acţiuni care merită atenţia. Se stie ca sume importante care vin din partea Comisiei Europene pentu cooperarea transfrontaliera ar fi destul de benefice pentru Republica Moldova, in cooperare spre exemplu cu Romania. Sint specificate si actiuni referitoare la extinderea accesului la servicii de irigare. Se stie ca deja Fondul Provocarile Mileniului va acorda asistenta financiara guvernului Republicii Moldova pentru reabilitarea citorva sisteme centrale de irigare. Sau spre exemplu liberalizarea si dezvoltarea pieţei funciare, cu toate că nu este de fapt specificat in program daca li se vor permite si străinilor sa cumpere terenuri agricole.

Vacile BOTNARU: Cu alte cuvinte guvernul promite sa revina la normalitate.

Iurie GOTISAN
: Deocamdată este cam dificil să spunem că avem suficiente capacităţi financiare, manageriale la nivel de stat pentru impulsionarea şi promovarea unei restructurări rapide a sectorului agricol. Agricultura noastră deja mai bine de un deceniu este într-o perioadă de agonie. Aceasta demonstrează faptul că statul, cel puţin pînă acum, nu a avut o viziune clară asupra faptului cum ar trebui să arate agricultura peste 15-20 ani.

Vacile BOTNARU
: Pe parcursul ultimilor ani s-a vorbit foarte mult despre consolidarea terenurilor. Ramine acest obiectiv in vizorul noului guvern?

Iurie GOTISAN
: Eu cred ca acesta este un obiectiv fals. Consolidarea se va produce atunci cind se va dezvolta situaţia financiară, cînd în mediul rural vor apărea noi oportunităţi economice, cind familiile nu vor trebui să se gindească la supravieţuire. Şi dacă oamenii vor găsi alte activităţi mai convenabile in alte sectoare, evident că vor dori să-şi vândă sau să dea în arendă terenurile. Este inuman ca statul să promoveze atit de insistent, cum s-a făcut pina nu demult, consolidarea terenurilor.
XS
SM
MD
LG