Linkuri accesibilitate

Perspectivă, fie şi firavă, a unui compromis în alegerea preşedintelui Moldovei?


Şanse, fie şi teoretice, ca prezidenţialele să soluţioneze criza politică din România?

Evenimentul zilei inregistreaza perspectiva firava a unui compromis politic in alegerea presedintelui Republicii Moldova. In Partidul Comunistilor s-ar contura o tabara dispusa sa-l voteze pe democratul Marian Lupu la sefia statului. Motivul – spaima de alegeri anticipate. Articolul aminteste ca o figura importanta din PCRM, deputatul comunist Valdimir Turcan, i-a trimis deja lui Voronin o scrisoare, in care ii cere sa accepte alegerea lui Lupu, spre binele tarii. Alegerile ar fi “un pericol pentru statalitatea Moldovei” – sustine Turcan, citat de cotidianul de la Bucuresti. Se adauga, tot aici, si informatia ca in ultima vreme au aparut apeluri disperate la unitatea partidului, semnate de simpli membri ai Partidului Comunistilor, in timp ce oficiosul formatiunii, Comunistul, ameninta cu represalii. “Nu ne tradati, altfel vom fi nevoiti sa punem mana pe furci si sa-i venim de hac acestei echipe liberale” – citeaza Evenimentul zilei.

Ziarul Ziua se ocupa intr-o scurta stire de discutiile purtate ieri la Chisinau pe marginea Acordului privind micul trafic de frontiera si il citeaza pe ministrului interimar al externelor de la Bucuresti, Catalin Predoiu.

Criza politica de la Bucuresti seamana ingrijorare in comentarii. Elena Vijulie, care semneaza editorialul in Evenimentul zilei, trece in revista mai multe variante de rezultat al alegerilor prezidentiale din Romania. Ajunge la concluzia ca mai toate duc inapoi, la punctul initial. Daca Traian Basescu primeste un al doilea mandat, nici chiar alegerile anticipate nu vor clarifica situatia, sustine comentatoarea, pentru ca Partidul Democrat Liberal nu poate constitui o majoritate parlamentara. Majoritatea n-ar sta prea bine nici daca Mircea Geoana, liderul social-democratilor, ar castiga alegerile. Frictiunile dintre PSD si Partidul National Liberal au inceput deja si articolul le foloseste in demonstratie. Dupa Elena Vijulie, numai alegerea ca sef al statului a liberalului Crin Antonescu ar putea face pace: acesta l-ar desemna ca premier pe Klaus Iohannis, primarul Sibiului, cu care toate partidele din opozitie sunt de acord.
XS
SM
MD
LG