Linkuri accesibilitate

Jurnal de Chișinău: Concurența în alegeri, e un drept și o necesitate, nu o obligație


Presa pe tema alegerilor prezidențiale.

Moldova Suverană” critică pe prima pagină actuala guvernare pentru ceea ce numeşte epurare de cadre incomode în diferite instituţii ale statului şi instalarea în funcţii a diferitor persoane după criterii politice şi interese de grup. Premiză pentru următoarele destituiri din funcţii, notează publicaţia, ar putea fi chiar şi recentele modificări ale codului audiovizualului, operate săptămâna trecută de majoritatea parlamentară. “Moldova Suverană” publică şi o declaraţie a PCRM, prin care guvernarea e învinuită pentru politizarea funcţiilor publice.

Tot, „Moldova Suverană” scrie că Marian Lupu, e un candidat eşuat la Presedinţie pentru că „e lipsit totalmente de electorat, candidatura lui fiind rezultatul unor imparteli obscure”. Publicaţia consideră că dorinta liderului PD de a deveni presedinte de ţarî cu orice preţ i-a jucat festa, pentru că „fiecare şi-a luat ciolanul pe care şi l-a dorit sau s-a mulţumit cu ce a putut sa ia, iar Lupu a ramas cu vrabia de pe gard.”

Moldova Suverană” revine şi la întrevederea de săptămâna trecută pe care ministrul suedez de externe Carl Bildt, a avut-o cu liderul PCRM Vladimir Voronin. Ziarul aminteşte de promisiunea acestuia din urmă, de a sustine orice iniţiativă a actualei puteri, care va avea drept obiectiv integrarea europeana.

În „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu apreciază drept ridicolă situaţia în care s-a ajuns în Republica Moldova, când nu poate fi ales şeful statului, întrucât candidatul la preşedinţie nu are concurenţi. Concurenţa e un drept şi o necesitate, în nici un caz o obligaţie, constată autorul articolului din „Jurnal de Chişinău”. “Alegerea preşedintelui R. Moldova a pus Partidul Comuniştilor în faţa unei dileme dificile”, sună titlul unui alt articol din “Jurnal de Chişinău”, amintind de presupusa împărţire în două tabere a PCRM, - una a celor care vor să-l voteze pe Lupu preşedinte şi alta a celor care vor anticipate.

Timpul” scrie la aceeaşi temă că o a doua candidatură a Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului ar fi însemnat de fapt un simulacru al unei proceduri democratice. Un simulacru care compromite ideea de democraţie, încheie subiectul publicaţia.

Tot în „Timpul”, Constantin Tănase continuă să scrie despre starea dezastruoasă în care s-a pomenit cultura în R. Moldova. De situaţia creată e vinovat şi statul, scrie editorialistul, nemulţumit că statul a avut şi are alte priorităţi decât cartea, cultura, în general.

Evenimentul Zilei din România scrie că în PCRM se conturează o tabără care l-ar vota pe candidatul liberalilor la preşedinţie, în ciuda opoziţiei lui Voronin.
XS
SM
MD
LG