Linkuri accesibilitate

Un om de știință american arestat sub acuzație de spionaj


Directorul FBI, Robert Mueller la audieri în fața unui comitet senatorial
Directorul FBI, Robert Mueller la audieri în fața unui comitet senatorial

Stewart David Nozette, cercetător în domeniul tehnologiilor avansate, reținut de FBI pentru intenția de a vinde informații secrete.

Un om de stiinta american a fost arestat sub acuzatia de spionaj. Despre ce este vorba – ne va spune in continuare, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Stewart David Nozette, in virsta de 52 de ani a fost retinut sub acuzatia ca ar fi incercat sa ofere informatii secrete, unui agent FBI, care pretindea ca lucreaza pentru serviciile de informatii israeliene. De-a lungul anilor, Nozette a lucrat la citeva agentii federale intre care Ministerul Energiei, Agentia Spatiala Americana, NASA si la biroul sefului Consiliului National pentru Explorarea Spatiului Cosmic. Este cel care a inventat un sistem de radar, creditat cu descoperirea apei pe Luna. Intre 1990 si 1998, Nozette a lucrat intr-un laborator al Ministerului Energiei, menit sa conceapa tehnologii avansate. La Ministerul Enegiei, cercetatorul a avut acces la informatii secrete, considerate echivalentul celor la care au acces lideri din Ministerul Apararii.

Din raportul FBI reiese ca intre 1998 si 2008, Nozette a lucrat, in calitate de consultant tehnic, la o firma aflata in proprietatea guvernului israelian. In ianuarie, anul acesta, el s-a deplasat intr-o terta tara cu doua dispozitive computerizate, intorcindu-se fara ele. Procurorii sustin ca cercetatorul ar fi declarat unui coleg ca daca statul american incearca sa-l bage la puscarie, sub un pretext, atunci el se va duce in Israel sau intr-o alta tara si va spune ce stie.

Din capetele de acuzare nu rezulta ca Israelul sau vreun alt stat s-ar face vinovati, in legatura cu acest caz. Nozette s-a intilnit in septembrie, intr-un hotel din Washington, cu un agent FBI sub acoperire, care i-a oferit sa lucreze pentru Mosad, ceea ce cercetatorul a acceptat sa faca. El i-a spus pretinsului agent ca in trecut a avut acces la informatii secrete, legate de sistemul de sateliti american. Nozette a aratat ca e dispus sa ofere informatii pentru bani. El a cerut un pasaport israelian, spunind ca va da informatii regulat.

Cu o saptamina mai tirziu, agenti FBI au lasat suma de 2,000 de dolari, cerindu-i sa furnizeze informatii cu privire la colectarea de date prin satelit. Apoi, cercetatorul a fost filmat lasind in aceasi cutie postala un plic, care continea raspunsurile la intrebari. El a spus ca mai are informatii cu privire la armament nuclear, nave spatiala cu aplicatii militare, sateliti si alte sisteme de arme. A urmat un alt plasament de bani – de data asta 9,000 si alte raspunsuri la intrebari puse de agenti. Acum, Nozette va fi deferit justiei.
XS
SM
MD
LG