Linkuri accesibilitate

Observatorii politici nu-i dau nicio şansă lui Victor Iuşcenco de a obţine un al doilea mandat

În Ucraina începe astăzi campania electorală de trei luni pentru alegerile prezidenţiale de pe 17 ianuarie, primele asemenea alegeri după Revoluţia Portocalie din 2004 care l-a adus la putere pe preşedintele Victor Iuşcenco.

El intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat, chiar dacă potrivit sondajelor de opinie se bucură de o încredere scăzută printre alegători. Sondajele sugerează că lupta se va da între liderul Partidului Regiunilor, Victor Ianucovici şi premierul Iulia Timoşenco, adică între fostul rival şi, respectiv, fosta aliată a preşedintelui Iuşcenco în perioada Revoluţiei Portocalii.

Analistul pe problemele Ucrainei, Taras Kuzio, profesor la universităţile canadiene din Toronto şi Carleton, crede că regiunea vestică a Ucrainei va juca la aceste alegeri rolul principal. Într-un comentariu pentru Europa Liberă, Taras Kuzio scrie că alegătorii din vestul Ucrainei sunt astăzi mai derutaţi ca niciodată din cauza scindării forţelor politice pro-occidentale de centru-dreapta.

Tradiţional, alegerile prezidenţiale au fost câştigate în Ucraina de candidatul care, avînd un sprijin masiv fie în vestul, fie în estul ţării, obţinea şi sprijinul alegătorilor din regiunea de centru. Leonid Kucima a câştigat în 1994 datorită scorului din est şi centru, Victor Iuşcenco în 2004 datorită sprijinului din vest şi centru. Iar ultimele trei alegeri au fost câştigate la limită de voturi între primul şi cel de-al doilea clasat.

Alegerile din ianuarie vor fi diferite pentru că, în timp ce în est lucrurile sunt clare, acolo domină Victor Ianucovici, vestul este disputat de puzderia de forţe politice de centru-dreapta, rezultatul luptei şi dezbinării în sânul taberei pro-occidentale din ultimii 5 ani. Blocul Ucraina Noastră - Autoapărarea Populară intrat în parlament în septembrie 2007 cu promisiunea că 9 dintre partidele componente se vor uni şi vor sprijini realegerea preşedintelui Iuşcenco pentru un al doilea mandat s-a fărâmiţat şi mai mult. Cele 9 partide au devenit 14, iar cel puţin 5 politicieni cu roluri cheie în Revoluţia Portocalie vor concura pentru voturile din vestul ţării la alegerile din ianuarie.

Dintre aceştia, scrie analistul Taras Kuzio, se delimitează premierul Iulia Timoşenco şi fostul preşedinte al Parlamentului, Arseniy Yatseniuk. Sondajele de opinie arată că Yatseniuk ar avea sprijinul alegătorilor mai tineri şi mai bine instruiţi, dar Timoşenco ar avea un avans de 6 – 7 la sută în vestul ţării.

La scară naţională, Yatseniuk ar fi pe locul al treilea, dar popularitatea lui s-ar afla în scădere, fiind atacat din două direcţii, atât de premierul Timoşenco cât şi de preşedintele Iuşcenco, toţi concurând pentru acelaşi electorat. Încercînd să-şi extindă baza electorală în centrul şi estul Ucrainei, Yatseniuk a renunţat treptat la puncte cheie din platforma sa electorală, cum ar fi anularea imunităţii parlamentare sau recunoaşterea partizanilor naţionalişti ucraineni care au luptat împotriva naziştilor şi sovieticilor în anii 1940. El şi-a înmuiat poziţia şi în ceea ce priveşte întărirea independenţei energetice a Ucrainei, a devenit sceptic în privinţa integrării europene şi şi-a retras semnătura de pe cererea din ianuarie 2008 privind aderarea Ucrainei la NATO trimisă summit-ului NATO de la Bucureşti.

Întărirea Iuliei Timoşenco în vest pe acest fundal, în timp ce estul rămâne fieful lui Victor Ianucovici, îl face pe analistul Taras Kuzio să anticipeze un al doilea tur de scrutin între cei doi. Dar spre deosebire de alegerile trecute, când opoziţia pro-occidentală era unită în spatele lui Victor Iuşcenco, această unitate îi lipseşte acum Iuliei Timoşenco.
XS
SM
MD
LG