Linkuri accesibilitate

În aşteptarea unor alegeri locale, seliştenii îşi dau cu părerea despre prezidenţiale


Larisa şi Ion Scripcaru, Selişte, Orhei
Larisa şi Ion Scripcaru, Selişte, Orhei

" Nouă comuniştii nu ne trebuie la putere pentru că ei foarte mult o furat"

Alegerile sunt în toi în unele localităţi din ţară, nu doar în Parlament. Din varii motive, şase sate din republică au rămas fără primari. Printre acestea şi comuna Selişte din raionul Orhei. Diana Răileanu a stat de vorbă cu seliştenii despre cum cred ei că ar trebui ales Preşedintele ţării, de către cetăţeni sau parlamentari.

Peste şase săptămîni oamenii din satul Selişte îşi vor alege un nou primar în locul celui decedat la începutul acestui an, după o grea suferinţă. Primarul interimar, deşi este destul de îndemînatic, nu are cum să facă faţă situaţiei complicate care, aşa cum spune mătuşa Emilia Scripcaru, nu se deosebeste cu nimic de starea de lucruri în întreaga ţară: „Iată la noi în sat tot aşa o ajuns ca în Parlament. Că nu ştim pe care primar să alegem, deamu om vedea cum o să ne descurcăm când o să vină votările”

Emilia Scripcaru
Pentru că veni vorba de Parlament, o întreb ce crede despre alegerea preşedintelui, ar trebui să îl aleagă în continuare parlamentarii ori e timpul să fie încredinţată tuturor alegătorilor? Emilia Scripcaru: „Mai degrabă oamenii, că parlamentul am să vă spun aşa, care-s bogaţi, aceea sunt la putere. Aşa-i şi la Chişinău. Tot bogaţii vor să conducă Parlamentul. Aşa şi la noi Primăria. Acei bogaţi vor să conducă Primăria”

Văzându-mă dotată cu microfon si aparat de fotografiat, soţii Larisa şi Ion Scripcaru opresc curioşi căruţa în dreptul nostru. Spre deosebire de mătuşa Emilia, ei au încredere în parlamentarii pentru care au votat la 29 iulie.

Ion Scripcaru: "Care sunt în Parlament, cred că ei mai bine ştiu ca noi. Da de ce să nu avem încredere în ei dacă ei conduc ţara?"

Larisa Scripcaru: "Noi pe lângă ei suntem nimic, nici tu lucru, noi de ţară, noi de pământ. Dar mă gândesc că ei trebuie să rezolve problemele între ei".

Ion Scripcaru: "Au să facă şi va fi tot bine. Sperăm. Fiecare are o speranţă, fiecare se gândeşte că va fi mai bine decât a fost. Că o să fie Ghimpu ori Lupu, care-o fi. Să conducă ţara să fie mai bine decât o fost. O fost cam greuşor, şi nevoi am avut şi nu m-a ajutat nimeni. Comunişti, comunişti, dar n-o mai făcut nimic comuniştii”

Un alt seliştean, Victor Pancu, de 24 de ani, se arată şi el nemulţumit de guvernarea dată la o parte. Tânărul se plânge că de un an de zile nu-şi poate găsi de lucru, deşi acasă stă prăfuită o diplomă de studii superioare. Îmi explică de ce Preşedintele ar trebuie ales de popor.

Victor Pancu: „Noi vrem o ţară liberă, nu vrem o ţară de corupţi. Parlamentul dacă o să aleagă, o să aleagă comuniştii. Dar nouă comuniştii nu ne trebuie la putere, pentru că ei foarte mult o furat. Cel mai bine să fie Chirtoacă sau Lupu.”

Victor mă roagă să încheiem discuţia despre politică. De ce ar trebui să-şi piardă timpul gândindu-se la politicieni, dacă acestora nu le pasă de oameni, conchide el fără drept de apel. Iar eu îmi continui plimbarea pe uliţile satului.

O întâlnesc pe Tatiana Zagoreanu care a ieşit după apă. Îi vorbesc despre alegerea Preşedintelui. Femeia recunoaşte că nu ştie când urmează să fie votat şeful statului.
Tatiana Zagoreanu: „Omul nu ştie nimic ce se face în Parlament, Ei discută tot acolo, dar noi nu ştim nimic. Ei se aleg între ei, dar noi nu ştim nimic. Lor le este bine, dar nouă ne e greu. Nici post de lucru nu-i, nici un ban nu ai unde să te duci să-l faci. Iaca stăm cu copiii şi murim de foame”. Tatiana Zagoreanu, la fel ca mulţi dintre consătenii ei, şi-ar dori ca între preşedinte şi alegătorii cei mulţi, să fie cît mai puţini intermediari şi sfătuitori.
Previous Next

XS
SM
MD
LG