Linkuri accesibilitate

Un festival de carte


Fiecare dintre noi are o predilecție anume pentru ceva. Careva se pasionează de sport, de jocuri video, alții de cărți și de lectură. Pentru acești din urmă în fiecare an are loc « Festivalul Cărții » organizat la Mouans-Sartoux, un mic orășel nu departe de Nisa.

În acest an festivalul a adunat peste 300 de autori de carte și același număr de librării. Această ocazie este o mare sărbătoare a artei de scriitor, cît și a gîndirii, deoarece pentru acest eveniment a fost aleasă tema : « A asculta, a vedea furia din lume ». A fost o ocazie de a descoperi noi ediții de carte, cît și un motiv de a discuta pe tema aleasă ca motou pentru întîlnirea dată. Deoarece autorul azi atinge și tema politicii, și a socialului, și a economiei.

Majoritatea dezbaterilor au avut loc în jurul violenței, fricii și mizeriei. Victor Hugo zicea așa : « Mizeria este o maladie a organismului social, precum lepra este o boală a corpului uman… a distruge mizeria, da, asta este posibil. Cei care guvernează trebuie să acționeze fără a ceda, deoarece în acest domeniu, dacă nu e făcut posibilul la timp, misiunea nu este îndeplinită ».

De asemenea a fost abordată tema care cred că este dureroasă și pentru Republica Moldova, asta e violența în școli. Violența nu are nimic nou. Este nevoie să citim cronica școlilor de prin secolul XIX, pentru a ne convinge. Ceea ce e nou este modul în care la moment se manifestă violența. Nu este vorba acum de simple dispute între colegi, ci de agresări verbale și fizice, iar uneori se ajunge și la amenințări dure. Mulți au fost de părerea că adulții sunt primii responsabili de situația creată.

La Festival au participat scriitori de romane, poezie, nuvele, opere de teatru. De asemenea tinerii tot au avut ocazia să profite de eveniment, descoperind aici diverși editori specializați în cartea pentru copii, scriitori preocupați de problemele tineretului. A fost organizat cu această ocazie și un concurs de carte, pentru a avea posibilitatea de a descoperi noi talente în arta literaturii.
XS
SM
MD
LG