Linkuri accesibilitate

Sondaj Gallup despre consecinţele crizei în Rusia


Şedinţă de guvern consacrată bugetului pe 2010

Însuşi Dmitri Medvedev declară că prejudiciile sunt mai mari decît toate pronosticurile

Un studiu nou al centrului sociologic Gallup arată că încrederea ruşilor în performanţele economii lor a scăzut dramatic anul acesta pe fondul recesiunii globale. Dacă în 2008, 46 la sută din ruşii intervievaţi de Gallup într-un sondaj de opinie spuneau că economia merge bine, în vara lui 2009 numai 11 la sută îşi menţinuseră această părere.

Încrederea consumatorilor ruşi s-a prăbuşit odată cu economia ţării, o prăbuşire mai dramatică decât se anticipase. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a admis săptămâna aceasta că efectele crizei financiare globale au lovit Rusia mai dureros decât orice aşteptări. „Prejudiciul real” adus economiei, a spus Medvedev, a fost „mult mai mare decât orice pronostic făcut de noi, Banca Mondială sau alte organizaţii specializate”. Guvernul rus crede acum că descreşterea economică de anul acesta, prima în aproape un deceniu, va fi de 7,5 la sută, mai mult decât dublu faţă prognoza iniţială.

Rusia a avut de suferit în mod deosebit din cauza prăbuşirii preţurilor la materiile prime şi energie, principalele articole de export. Cu toate acestea, cercetarea sociologică făcută de Gallup arată că aproape jumătate dintre ruşi, 48 la sută, cred că ţara lor a avut de suferit de pe urma crizei globale la fel de mult ca altele.

Care sunt în opinia ruşilor cele mai grave consecinţe ale crizei? Aproape 80 la sută dintre cei intervievaţi de Gallup spun că sporirea şomajului. Pe locul doi – descreşterea nivelului de trai, semnalată de 70 la sută dintre participanţii la studiu, iar pe al treilea – creşterea inflaţiei, de care sunt îngrijoraţi 65 la sută dintre ruşi. Numai 4 la sută cred că recesiunea poate duce la schimbarea guvernului.

Autorităţile ruse spun că economia începe să dea semne de refacere. Guvernul speră că în 2010 va fi reluat cursul ascendent. Serviciul Federal de Statistică spune că rata şomajului a început să descrească. Sondajul Gallup sugerează că, pentru a restabili încrederea ruşilor în economia ţării, autorităţile ruse trebuie în primul rând să creeze locuri de muncă noi şi să combată inflaţia.
XS
SM
MD
LG