Linkuri accesibilitate

Schimbările de la Chişinău din perspectiva bălţenilor


Marce, Eugenia, Argentina, Sergiu, Aliona - observatori realişti, sceptici, ostili, entuziaşti

Capitala nordului, cum i se mai spune orasului Balti, i-a atribuit strazii principale numele voievodului Stefan cel Mare, ca sa fie in rind cu lumea, cea buna. Pe trecatorii intilniti pe bulevardul racordat la exigentele Chisinaului ii intreb ce cred despre schimbarile din capitala. Raspunsurile diverse ca si peisajul de toamana combate reputatia Baltilor de oras cu ideologie monocromatica.

Marcel, un tinar de vreo 27 de ani, isi pune mari sperante in noii conducatori care ar putea produce schimbari: „Tineri instruiti, idei noi, este critica din alta parte, nu este monopol. Schimbarile se pot face in orice moment”.

Europa Libera: Schimbarile aceastea crezi ca se vor exinde si la Balti? –

Marcel: „Numaidecât. Se vor extinde asupra întregii tari.” Marcel este insa realist si se asteapta la rezultete nu mai repede decât la expirarea unui an. Intre altele el crerde ca pâna acum popularitatea comunistilor era bazata pe informarea incompleta a cetatenilor de catre Televiziunea publica: „Este suficient de inlaturat monopolul asupra televiziunii publice si o parte din populatia sustinatoare a fostului partid de guvernamant isi va schimba parerea. Cercurile in care eu ma aflu sunt pro occident, pro România.”

Eugenia Seitan, o pensionara, vindea gume de mestecat si seminte intr-o statie de autobuz. Ea se declara adversara a reformelor initiate la Chisinau: „In Balti inca nu vad nicio schimbare, dar la Chisinau vad ca oamenii sunt nemultumiti. Tarifele la transort si caldura s-au ridicat. De fapt la noi in Balti demult platim 10 lei pentru un cub de apa. Aici nu înteleg de ce ei se revolta atat?”

Femeia care s-a prezentat Argentina tocmai iesea dintr-un magazin alimentar purtindu-si bebelusul in brate: „Eu sper sa fie bine. Eu sper ca ei vor face mai bine decat fostii conducatori. Ceea ce mai mult ma doare e ca eu sunt acum acasa cu copil mic. Se plateste 150 de lei, asta este asa e o suma oribila. Ceva pentru copii sa se faca as vrea, sa aiba unde sa se ocupe”

Sergiu, un tânar de maxim 25 de ani, spera ca Baltii vor avea de cistigat din schimbarea puterii la centru: „In Balti mie imi pare ca pâna acum totul era foarte bine si nomal. Lipseste in planul dezvoltarii sportive. Da, s-a deschis „PLAZA FITNESS” dar e foarte scump. Trebuie facut ceva din partea statului”
Sergiu se impiedica de un cuvint apoi trece la limba rusa, pentru ca, sune el, îi vine mai usor sa-si spuna pasul: „Acum toti trag in partea lor. Lupu vorbeste despre una, Ghimpul despre alta, Filat s-a apucat sa schimbe istoria. Nu stiu, oare problema istoriei e cel mai important lucru acum?”

Aliona, o alta tanara de maxim 20 de ani, se declara suportera a noilor lideri: „Mie imi pare ca domnul Ghimpu va face treaba buna, dar are nevoie de sustinere din partea cetatenilor. Oamenii nu cred ca pana acum n-a fost nimic bun în tara.”
Aliona isi doreste ca schimbarea sa ajunga si la Balti: „ Ar trebui mai multa legatura cu Chisinaul. Nu doar discutii dar si actiuni. Baltiul are nevoie de o viata culturala. E un fel de oras mort”.

Nu m-am incumetat sa o contrazic pe Aliona dupa ce soferul masinii cu care circulam avea cite o injuratura pentru fiecare groapa in care dadea cu masina proaspat cumparata.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG