Linkuri accesibilitate

12 răniţi rămîn internaţi la spitalul de urgenţă din Chişinău


Deşi sunt în afara oricărui pericol, victimele atentatului au nevoie de reabilitare în urma şocului psihic.

12 persoane din cele peste 40 rănite în explozia de ieri seara în centul Chişinăului rămân internate la spitalul de urgenţă. Medicii spun că majoritatea au răni uşoare provocate de schije, mai ales în zona picioarelor, dar nici un pacient nu se află în stare gravă. Diana Răileanu a discutat cu câţiva dintre ei, victime, dar în acelaşi timp martori ai „actului terorist” de aseară, aşa cum au calificat autorităţile detonarea grenadei la concertul de hramul capitalei.

Irina Vacarciuc in virsta de 17 ani a venit tocmai de la Cimişlia pentru a vedea concertul de la Chisinau, dar s-a ales cu citeva schije şi va trebui sa ramina pentru o perioada de timp într-un scaun cu rotile: „Eram în apropierea Arcului şi eram la vreo trei metri de locul unde a fost explozia. Nu am observat nimic suspect. Când a explodat, momentan au început să-mi ţiuie urechile. Toţi fugeau, era agitaţie. Au venit doi carabinieri şi m-au luat. M-au dus la ambulanţa din spatele scenei”

Mama Irinei, Maria Vacarciuc era şi ea în mulţimea din Piaţă si a aflat dintr-un sms trimis de Irina că este în drum spre spital: „O zi aşa sfântă şi s-a petrecut un lucru atât de urât din partea la cei care nu au suflet, nu au părinţi sau copii. Îs fără credinţă, fără suflet omenesc.”

Maria Vacarciuc s-a aratat nemultumita de modul in care s-a asigurat ordinea publică: „Ar fi fost bine mai mulţi printre lume să meargă. Erau mulţi beţi. De ce se vinde alcool la astfel de sărbători? O sticlă de apă greu de procurat, dar băuturi alcoolice peste tot. Îmi era ruşine de ce se peterecea în centru”

Adiana Scripnic de 21 de ani stă în acelaşi salon cu Irina. Ieri era doar în trecere prin Piaţă: „Trebuia să mă întâlnesc cu nişte prieteni de ai mei. Dar am ajuns bine lângă ceas şi a explodat grenada. Am căzut jos, sângeram tare. M-au luat doi băieţi şi m-au dus la ambulanţă. După aia m-au adus aici la spital”. Adriana îmi spune că are schije în ambele picioarare. Medicii însă sunt optimişti şi au promis să o externeze în 5 zile.

Gheorghe Ciobanu
Directorul spitalului de Urgenţă, Gheorghe Ciobanu a confirmat că noaptea trecută după ajutor s-au adresat 35 de persoane, dintre care doar 12 necesitau supravegherea medicului: „Toţi absolut sunt în afara pericolului şi în 2-3 zile marea majoritate vor fi înscrişi pentru tratament ambulator după locul de trai. Au trecut printr-o stare de şoc psihic şi necesită reabilitare”

Pe parcursul zilei de azi pacienţii au răspuns şi la întrebările poliţiştilor care incearca sa dea de urmele individului care a aruncat grenada în multime.
Previous Next

XS
SM
MD
LG