Linkuri accesibilitate

Palestinienii cer finalizarea raportului ONU privind războiul din Gaza


Războiul din Gaza din ianuarie 2009
Războiul din Gaza din ianuarie 2009

Raportul acuză armata israeliană şi grupările palestiniene de crime de război

In urma cu doua saptaminii delegatia palestiniana a suprins atunci cind nu a insistat ca un raport cu privire la razboiul din Gaza sa fie finalizat de indata. La vremea respectiva se spunea ca decizia palestiniana e consecinta presiunilor americane, asta dupa ce premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a declarat ca finalizarea raportului anuleaza sansa de a se realize progrese in procesul de pace.

Dar acea hotarire a conducerii palestiniene a antrenat o reactie interna impotriva liderului Mahmoud Abbas. Ori Abbas este considerat atit de Statele Unite cit si de Israel, alternativa moderatra la miscarea islamista Hamas. Riyad al-Maliki, ministrul de externe al Autoritatii Palestiniene a declarat la Consiliul de Securitate ca se va incerca repararea erorii initiale, legate de raport, la reuniunea de la Geneva a Consiliului pentru Drepturile Omului. El si-a exprimat speranta ca membrii Consiliului vor aproba cele scrise in raport si-l vor inainta comisiilor specializate ale ONU.

Reprezentantul israelian la Natiunile Unite, Gabriela Shalev a spus ca raportul este partinitor impotriva tarii sale. Raportul-a spus ambasadoarea—“favorizeaza si ofera legitimitate terorismului” si are un rol destructiv pentru procesul de pace. Shalev a adaugat: “Daca Israelului i se cere sa isi asume mai multe riscuri pentru pace, atunci comunitatea internationala trebuie sa-i recunoasca dreptul la auto-aparare”. Observatorii politici apreciaza insa ca cele spuse de ambasadoare nu sint la fel de dure ca declaratiile anterioare ale lui Netanyahu.

Raportul de 575 de pagini, elaborat de patru membrii si avindu-l drept coordonator pe juristul sud-african, Richard Goldstone prezinta dovezi in legatura cu crime de razboi, comise de forte israeliene si de grupari inarmate palestiniene, dar condamna in termeni mai duri actiunile israeliene. Intre recomandari se numara si aceea ca acuzatiile de crime de razboi sa fie inaintate Consiliului de Securitate pentru posibile inculpari la Tribunalul International de la Haga, asta daca in urmatoarele sase luni nu sint initiate investigatii serioase.
XS
SM
MD
LG