Linkuri accesibilitate

Premierul Filat ascultă păsul reprezentanţilor minorităţilor


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Primul ministru pledează pentru modificarea Codului electoral: jumătate dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid şi jumătate pe circumscripţii nominale

În premieră, reprezentanţii minorităţilor au avut posibilitatea să-şi spună păsul prim-ministrului ţării, în timpul unei vizite a liderului Executivului la Casa Naţionalităţilor. Oamenii s-au plâns că autorităţile îşi aduc aminte de problemele lor o dată la patru ani, în preajma alegerilor.

Premierul Filat si-a facut note într-un carneţel in timp ce reprezentantii comunitatilor etnice formulau diverse propuneri. Şi ele au fost destule. De la intoducerea unei rute aeriene directe Chişinău - Ţhinvali, capitala Osetiei de Sud, până la deschiderea şcolilor duminicale de studiere a limbii române.

Galina Rogovaia, preşedinta Societăţii „Prosvit – Taras Şevcenko”, s-a aratat nedumerita bunăoară, de faptul ce televiziunea publică „Moldova-1” a redus numărul emisiunilor pentru minorităţi: „În trecut, în fiecare săptămână puteam urmări câte o emisiune realizată în limba ucraineană. Acum astfel de programe apar o dată în lună. Calculaţi timpul de emisie acordat minorităţilor, ca să înţelegeţi care-i atitudinea faţă de cultura noastră. Aşteptăm să schimbaţi situaţia, mai ales că redacţia poartă denumirea Soglasie – adică Înţelegere”

Venera Gasparyan, din partea comunităţii armeneşti, s-a plâns premierului de îngrădirea libertăţii de expresie: „De fiecare dată când vreau să organizez manifestaţii sau pun întrebări mai incomode, a doua zi sunt chemată la Procuratură sau Ministerul de Interne pentru a raporta ce, când, de ce. Consider că astfel se încalcă dreptul omului la libera exprimare ”

Unii dintre vorbitori au fost de părere că minorităţile ar avea parte de mai mult sprijin, dacă în Parlament ar fi delegat câte un reprezentant din partea fiecărei etnii. Nicolae Terzi, preşedintele comunităţii găgăuze: „Nu este un secret că în ultimii ani bunăstarea Găgăuziei a depins de modul în care au votat cetăţenii. Dacă majoritatea voturilor au fost oferite partidului de guvernământ, am dus-o bine. Dacă nu, vai de capul nostru. Poate un procent din numărul locurilor în Parlament ar fi bine să-l oferiţi găgăuzilor?”

Premierul Filat a avut comentarii concise si a reiterat citeva din tezele ce constituie cartea de vizita a formatiunii sale :„În ceea ce priveşte modul de alegere atât a preşedintelui cât şi a deputaţilor, vom insista să fie modificată Constituţia. Credem că metoda cea mai reuşită este cea mixtă, adică jumătate dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar altă jumătate pe circumscripţii nominale. Astfel vor avea şansă să vină în Parlament oameni care nu aparţin vreunui partid politic”

Activistii grupurilor etnice i-au cerut premierului sa viziteze mai des Casa Naţionalităţilor ca să probeze schimbarea promisa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG