Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton condamnă la Moscova mentalitatea războiului rece


Secretarul de stat american Hillary Clinton
Secretarul de stat american Hillary Clinton

Vorbind la Universitatea de stat din Moscova, Secretarul de stat american pledează pentru cooperarea dintre Statele Unite şi Rusia

Secretarul de Stat american Hillary Clinton s-a întâlnit astăzi la Moscova cu studenţii Universităţii de Stat, înainte să-şi încheie vizita de două zile în Federaţia Rusă cu o escală la Kazan, capitala Republicii Tatarstan. Aşa cum o făcuse vara trecută şi preşedintele Barack Obama, Clinton a folosit cadrul neoficial al discuţiei cu cei aproximativ 2 mii de studenţi din audienţă pentru a încerca să re-definească relaţia dintre Statele Unite şi Rusia.

Ambele ţări, a spus şefa diplomaţiei americane, mai au oficiali care gândesc în termenii Războiului Rece: „Ei nu cred că Statele Unite şi Rusia pot coopera într-o măsură mai mare. Ei nu au încredere unii în ceilalţi, dar obiectivul nostru este să cooperăm cât mai strâns cu putinţă şi să le dovedim că se înşeală”.

Hillary Clinton le-a vorbit studenţilor ruşi pe un ton mult mai cald în comparaţie cu retorica aspră a unor oficiali din fosta administraţie Bush. Ea a spus că prosperitatea ţării lor depinde de dorinţa Rusiei să cultive libertăţile de bază, inclusiv libertatea de a protesta împotriva abuzurilor de putere.

Washington-ul şi Moscova încearcă să-şi relanseze relaţia deteriorată în ultimii ani, mai ales în urma războiul ruso-georgian din august trecut. "Este un subiect în care avem divergenţe, a spus Hillary Clinton. Ne-am exprimat cu sinceritate îngrijorările şi am ascultat punctul de vedere al Rusiei”. Şefa diplomaţiei americane a spus că este dificil ca Statele Unite şi Rusia să aibă o relaţie funcţională pe tema Georgiei, dar că cel mai important lucru este ca georgieni, abhazii şi sud-osetinii să nu întreprindă acţiuni provocatoare.

Clinton a spus că a discutat cu omologul său rus Serghei Lavrov despre o prezenţă constantă a observatorilor internaţionali neutri şi a militarilor de menţinere a păcii pentru a preveni o nouă vărsare de sânge. Ea a salutat reluarea relaţiei dintre NATO şi Rusia, suspendată în urma evenimentelor de anul trecut din Georgia.

Şefa diplomaţiei americane a spus că a fost împotriva suspendării contactelor NATO-Rusia anul trecut. „În ciuda divergenţelor pe tema celor întâmplate în Georgia, nu trebuie să întrerupem dialogul. Am restabilit Consiliul NATO-Rusia, un forum unde Statele Unite şi Rusia pot menţine o comunicare constantă în chestiuni care pot pune la încercare relaţia bilaterală”.

Hillary Clinton a spus că a contribuit împreună cu Serghei Lavrov la semnarea acordului privitor la stabilirea relaţiilor diplomatice între Armenia şi Turcia săptămâna trecută: "Acum conlucrăm pentru a încerca să ajutăm la rezolvarea disputei dintre Armenia şi Azerbaijan. Deci, când avem divergenţe, cum este cazul Georgiei, nu trebuie să punem capăt cooperării. Aceasta este o atitudine nouă pe care o aducem în relaţia noastră”.

Un alt exemplu al atitudinii diferite a noii administraţii americane este recenta decizie unilaterală a Washingionului să renunţe la planurile erei Bush privind apărarea antirachetă în Europa, în faţa unor posibile atacuri din partea Iranului sau altor regimuri ostile. O decizie luată mai degrabă în urma revizuirii planurilor vechi, decât din cauza disputei cu Moscova, a spus Clinton: „Am decis să eliminăm planurile administraţiei precedente şi să dezvoltăm în schimb o abordare menită să prevină dezvoltarea de către Iran a rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, pe care am împărtăşit-o colegilor ruşi”.

Şefa diplomaţiei americane a spus că speră că Rusia va coopera cu Statele Unite şi NATO la apărarea antirachetă pe viitor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG