Linkuri accesibilitate

Debutul negocierilor guvernului cu FMI


Premierul Vlad Filat atrage atenţia că, numai după semnarea unui acord cu FMI, Moldova va avea acces şi la credite din alte surse

De astazi, misiunea FMI isi incepe activitatea in Repulbica Moldova. Spre sfarsitul lunii octombrie se intentioneaza semnarea unui memorandum care ar garanta fonduri de la FMI. Misiunea Fondului Monetar International va negocia cu guvernul Republicii Moldova timp de 2 saptamani conditiile in care urmeaza a fi semnat, pe 26 octombrie, memorandumul.

Vlad Filat a dat asigurari ca inainte sa-si puna semnatura, documentul va fi facut public: „Pentru Republica Moldova aceasta misiune are o importanta deosebita. Numai dupa semnarea acordului, vom avea acces si la alte fonduri, de la Comisia Europeana dar si de la anumite tari, inclusiv creditul promis de Federatia Rusa.”

Vlad Filat a declarat ca nu va semna un memorandum care ar impune guvernului conditii drastice cum ar fi concediera un anumit numar de functionari publici: „Aspectul social va ramane in continuare o prioritate pentru guvernul RM si nu vor exista reduceri in acest sens. Noi nu vom accepta aceasta abordare, pentru ca ducem intr-o alta extrema, aceasta fiind somajul. Mai ales ca suntem si intr-o perioada de criza.”

L-am intrebat pe Adrian Lupusor, expert economic de la Expert Grup daca aceasta conditie poate fi evitata: „Este o masura la care guvernarea oricum va apela, indiferent de negocierile cu FMI, pentru ca este o masura imediata de diminuare a deficitului bugetar.”

Veaceslav Ionita, președintele Comisiei parlamentare pe probleme economice a declarat ca primul lucru pe care il face FMI este sa vada ce pozitie adopta noua conducere de la Chisinau: „Trebuie sa semneze, nu exista niciun motiv ca sa nu fie semnat. Nu va fi o impunere, fondul nu are scopul de a prejudicia cumva Moldova dar doreste ca impreuna sa indentificam solutii de depasire a situatiei foarte grele in care se afla Republica Moldova.”

Ionita a mentionat ca dupa semnarea memorandumului, banii ar putea ajunge in Moldova nu mai devreme de cateva luni. O premiera pentru Republica Moldova este ca inainte de semnarea memorandumului va avea loc o sedinta comuna a reprezentantilor Guvernului, ai grupului de negociatori si corpului diplomatic acreditat la Chisinau.
Previous Next

XS
SM
MD
LG