Linkuri accesibilitate

21.10.99 - Chișinău: Conferinţă OSCE pe tema diferendului transnistrean


Monument la Tiraspol
Monument la Tiraspol

Definirea spațiilor comune stabilite prin declarația de la Kiev din august 1999

21 octombrie 1999

Conferinţă pe tema reglementării diferendului transnistrean
.

Dan Ionescu : Joi, şi-a incheiat lucrarile o conferinţă internaţională pe tema reglementării diferendului transnistrean, conferinţa care s-a desfăşurat vreme de 3 zile la Tiraspol, sub egida Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Relateaza Sergiu Praporscic care s-a intors in urma cu putină vreme de la Tiraspol
:

La Tiraspol astazi a luat sfîrşit conferinta internaţională ştiinţifico-practică în problema soluţionării diferendului transnistrean, conferinţă, organizată de misiunea OSCE in Moldova. Cu această ocazie, a fost organizată şi o conferinţă de presă, in centrul administrativ al regiunii transnistrene, la care au participat şi şefii grupurilor de experti din partea Chişinăului şi Tiraspolului, precum şi reprezentanţii statelor garante la negocieri - Ucraina şi Federaţia Rusă. Seful misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadorul William Hill a declarat că scopul urmărit de organizatorii conferinţei a fost de a apropia pozitiile părţilor în problema definirii spaţiilor comune, stabilite prin declaratia de la Kiev din august 1999. In opinia lui, reuniunea s-a desfăşurat cu succes, urmînd ca, în continuare, reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului sa continue negocierile în cadrul grupurilor de experţi.

Solicitat să aprecieze utilitatea conferinţei, şeful grupului de experţi din partea Chişinăului, Ion Leşanu a declarat: „Cred că s-a produs un lucru destul de deosebit şi util. Am avut posibilitatea să ascultăm şi opinia experţilor din alte ţări ale Europei şi sfaturile lor, socot că au fost destul de preţioase. In genere, s-a apreciat pozitiv această conferinţă.” Leşanu a spus că problema statului comun nu a fost abordată în cadrul conferinţei, dar, pînă în prezent, a adăugat el, pozitiile părţilor nu au suferit modificări.

Chişinăul insistă asupra acordării regiunii transnistrene a unei autonomii teritoriale largi, in cadrul statului unitar Republica Moldova. Tiraspolul însă, înţelege noţiunea de stat comun ca o uniune dintre doua state independente şi suverane. Seful grupului de experti din partea Tiraspolului, Valeri Liţkai a constata şi el că „exista o perspectivă de soluţionare a diferendului”. El spune că părţile ar putea ajunge la o înţelegere în domeniul definirii conceptului de spaţii comune, chiar şi a celui de apărare. Liţkai nu a precizat însă la cel fel de acord se poate ajunge în acest sens.

Reprezentatul preşedintelui Ucrainei la procesul de negocieri Yevgheni Leviţki a declarat pentru postul nostru de radio că, in cadrul conferintei, părţile au reuşit să îşi apropie poziţiile: „In primul rînd s-au găsit multe pozitii comune, însă care acum trebuie, juridic, semnate şi acceptate, sau, eu ştiu, la nivel de conducere. Si in al doilea rînd, au participat specialisti in domeniu. De exemplu, daca se vorbea despre spaţiul economic comun, au fost reprezentantii ministerului economiei din Moldova şi si din partea stinga şi ei înşişi au găsit aceste puncte de tangenţă, comune, în care se poate găsi deja o soluţie, pînă la reglementarea finalmente a conflictului. Dar, deja se poate lucra si a forma acest spaţiu comun, aşa cum s-a spus şi aici, cărămidă cu cărămidă, aşa se poare construi şi casa.”

D. Ionescu: Dat fiind rolul pe care Rusia îl joacă în regiune, urmatoarea ştire furnizata joi de agenţia Itar Tass prezintă un interes aparte. Astazi, preşedintele rus Boris Yeltin l-a numit printr-un decret prezidenţial pe Pavel Petrovski in calitate de ambasador al Federaţiei Ruse la Chişinău, in locul lui Aleksandr Papkin care urmeaza sa iasa la pensie.
XS
SM
MD
LG