Linkuri accesibilitate

18.10.99 - Chişinău - nou raport de forţe în legislativ


Ion Sturza
Ion Sturza

Grup parlamentar independent amenință să pună în minoritate guvernul Sturza

18 octombrie 1999

Coalizări parlamentare ce amenință guvernul Sturza.

Edgar Șelaru: Situaţia s-a schimbat dramatic in echilibrul de forţe in parlament, au apreciat astazi liderii politici, dupa formarea unui grup independent de mai multi deputati, care au părăsit blocul pentru o Moldova Democratica şi Prosperă. Si mai multi lideri politici au declarat postului nostru de radio ca acum a devenit mult mai probabilă căderea guvernului Sturza. dar iata care au fost reacţiile în diferitele segmente ale spectrului politic. Sergiu Praporscic relateaza:

Cinci deputati au anunţat astazi formarea unui nou grup parlamentar, autointitulat "independent". Intr-o declaratie difuzată presei se arată că constituirea acestui grup a fost determinata de „tendintele fațișe si camuflate ale factorilor de influenţă, de a manipula cu voturile deputatilor, de a-i forţa să voteze contrar conştiinţei şi convingerilor politice”. Se pare ca noii deputati independenti au adresat aceste învinuiri conducerii blocului Pentru o Moldova Democratica si Prosperă, deoarece 4 din ei, Elena Burcă, Ion Morei, Valeriu Tabunscik şi Dumitru Pulber pînă în prezent au fost membrii ai acestui bloc. Al 5-lea deputati independent este Anatol Dubrovschi, care a intrat in parlament pe listele partidului Fortelor Democratice, din rîndurile căruia mai apoi a fost exclus. In declaratie, independentii mai spun ca nu pot tolera prezenta în actualul guvern a persoanelor necompetente, corupte şi implicate în afaceri dubioase, care discrediteaza guvernarea democratica. Mai multi lideri politici considera însă că formarea acestui grup este încă un pas către demiterea guvernului Sturza.

Preşedintele Convenţiei Democratice din Moldova, Mircea Snegur ne-a declarat că în Parlament s-a format deja o majoritate capabilă sa demita executivul. Mircea Snegur: „Este tragic, tot ceea ce se intimpla la noi in Parlament pentru ca nu mai exista o majoritate parlamentara. Eu cred că exista deja o majoritate reacţionară şi este foarte greu de prognozat ce se poate intimpla mai departe. Se urmareste demiterea guvernului Sturza, or aceasta înseamnă o criza de guvern care va duce dupa sine neapărat la o criza parlamentara”.

Preşedintele grupului parlamentar al comunistilor, Victor Stepaniuc ne-a spus ca grupul de deputati nou format va vota impreuna cu ei pentru demiterea guvernului Sturza: „Stim că deputatii respectivi au diferite optiuni impotriva guvernului şi impotriva activității guvernului respectiv şi aici părerea lor coincide cu părerea opozitiei parlamentare. Guvernul trebuie demis. A venit timpul acum. Noi considerăm că voturile sunt şi noi pregatim o moţiune de cenzura pentru guvern”.

Victor Stepaniuc spune că pentru a demite guvernul comunistii mizeaza si pe voturile Frontului Popular Creştin Democrat. El a menţionat că pozitia comunistilor nu coincide cu cea a Frontului Popular, care a adus guvernului Sturza alte critici decăt comunistii, dar ambele formaţiuni consideră că actualul cabinet de ministrii nu este capabil sa scoata republica din criza social economică. Victor Stepaniuc spune şi că noul guvern trebuie să fie format cu participarea comunistilor în cadrul unei largi aliante parlamentare. Daca se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, atunci comunistii vor cere, ca odată cu acestea, să se desfăşoare şi alegeri prezidenţiale, deoarece şi preşedintele Petru Lucinschi a demonstrat că nu poate schimba situaţia în bine.

Vicepreşedintele parlamentului, liderul Frontului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, ne-a declarat că formaţiunea sa va vota pentru demiterea guvernului Sturza penrru că „nu există o altă cale de a debarca elementele compromise din cadrul executivului, odata ce acestea controleaza partidele politice ce le-au delegat în guvern”. Iurie Roşca susţine că nu se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, chiar daca liderii ADR au declarat că nu vor participa la formarea altui guvern: „Chiar dacă liderii partidelor care se cramponeaza de actuala echipa guvernamentala se vor da deoparte şi vor refuza sa participe la formarea viitorului guvern, asta nu înseamnă, sub nici o formă că deputaţii acestor partide nu vor vota pentru acest viitor guvern. Am mai spus-o, că într-un parlament ca al nostru, intotdeauna se va gasi o majoritate care va vota orice guvern. Nu pe criterii politice, dar din dorinta de a-şi conserva propriul mandat pentru cîţiva ani înainte. De aceea, eu nu văd căderea actualului guvern în culori apocaliptice, eu cred că acest guvern trebuie să cadă şi opinia publica are încă de aflat foarte multe lucruri interesante şi scandaloase despre reformatorii din fruntea guvernului.”

Si preşedintele Aliantei Pentru Democratie si Reforme, Alexandru Moşanu, vicepreşedinte al partidului Forţelor Democratice, spune că constituirea grupului parlamentar independent face parte dintr-un scenariu ce are ca scop final demiterea guvernului Sturza: „Alianta exista, dar Alianta şi-a pierdut calitatea ei de coaliţie de guvernamint, pentru că, neavînd majoritatea Alianta Pentru Democratie si Reforme va deveni o forţă de opozitie şi, bineînţeles, pierderea de catre ADR a majorităţii, duce, inevitabil, la caderea guvernului Sturza, ceea ce eu consider că este o mare drama politica. Nu de aceea că acest guvern este excelent, dar de aceea, că acest guvern are o opţiune foarte clar formulată în programul de guvernare, opţiunea pro-occidentală.”

Alexandru Moşanu spune că grupurile parlamentare componente ale ADR nu vor participa la formarea unui nou guvern. In opinia sa, nici deputatii comunisti şi nici parlamentarii creştin democrati nu vor accepta sa formeze un nou guvern, astfel că se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate.
XS
SM
MD
LG